" />   " />   " />


Javna kuhinja za bebe povećala broj korisnika (VIDEO)


03.01.2024 09:22


Javna kuhinja za bebe u Bratuncu udvostručila je broj korisnika. Dok je prošle godine broj onih koji su se javili bio oko 30, ove godine je broj redovnih korisnika porastao na 60 i svakom danom se javljaju oni kojima treba pomoć. 

 


Nada Erić već dvije godine svaki dan dolazi do Bratunca po hranu za svoju djecu. Ona kaže da joj je spas javna kuhinja za bebe. Majka je dvije djevočice, od dvije ipo i šest godina, kojima zbog narušenog zdravlja ne može obezbjediti sve što im treba. Dodaje da ni suprugov minimalac nije dovoljan za život.

'Od nekog minimalne plate ne bi se moglo, posebno u mojoj situaciji što sam ja operisana i što mi treba svakih šest mjeseci za kontrole, za sve se koriste novčana sredstva', priča Nada.

Dodaje da joj u takvoj situaciji mnogo znači kuhinja za bebe.

'Pomaže nam u mlijeku, mliječnim proizvodima, pelene, kreme, vlažne maramice. Bukvalno sve', objašnjava Nada.

A broj korisnika prve javne kuhinje za bebe u Bratuncu raste iz godine u godinu.

Od početnih 32 korisnika, za dvije godine koliko postoje, stiglo se do 120.

'Od toga je 60 redovnih koji imaju pomoć svaki mjesec, a ostalih 60 zovemo po potrebi kada imamo višak donacija', kaže Nihada Ramić koja radi u javnoj kuhinji za bebe u Bratuncu.

Ono što mi dijelimo. kaže ona, u našoj kuhinji to su gotovi obroci.

 

'Glavni i osnovni sastojak bebi kuhinje je mlijeko. To nam je najpotrebnije za bebe. Bebe koje ne doje imaju dohranu, a ovi stariji piju mlijeko. I ono što je najpotrebnije kuhinji za bebe jeste higijena. Danas su pelene puno skupe, kreme. Ono što još djelimo jesu kašice, hranu i kao što vidite iza nas ima šop za bebe', kaže Nihada.

Među korisnicima je i Amina Jahić, koja ima dječaka od dvije godine. Iako suprug radi sa jednom platom se, priča, ne može izaći na kraj.

'Zna se desiti da nešto zaškripi i tu su oni da nam pomognu sa mlijekom, sa pelenama. To svima znači pa tako i nama. Suprug radi, trudi se, ali svi znamo kako je sa jednom platom preživjeti', priča Amina.

Broj korisnika govori o tome da je potreba stanovništva za ovom vrstom pomoći sve veća. kažu iz prve javne kuhinje za bebe u Bratuncu.

Korisnici stižu iz cijele regije Birač. Javljaju se i oni koji žele pomoći. Zahvaljujući tome uspjevaju da održe svoju misiju i pozivaju sve koji mogu da im pomognu i doniraju neophodna sredstva kako bi nastavili pomagati onima kojima pomoć treba, a njih je, sudeći po brojkama, sve više.



Izvor: BN
Foto: BN