Hakerski napadi vratili papirne uputnice i recepte


03.01.2024 08:03


Pacijentima koji ovih dana trebaju na pregled, kontrolu, po uputnicu ili recept zdravstvena zaštita, uvjeravaju nadležni u Srpskoj, neće biti uskraćena, uprkos hakerskom napadu na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), koji od nedjelje nije u funkciji. 



Ambulante i zdravstvene ustanove koje su u IZIS-u, od Fonda zdravstvenog osiguranja dobili su instrukcije da se, dok ovaj problem traje, vrate na stari način rada, odnosno da uputnice i recepte pišu na papir, što će, tvrde u domovima zdravlja, stvoriti dodatne poteškoće zdravstvenim radnicima i izazvati velike gužve u čekaonicama.

- Menadžment je održao sastanak na kojem je, između ostalog, konstatovano da osiguranici ne smiju da trpe zbog napada na IZIS. Zdravstvene ustanove su obaviještene da pacijente ne smiju vraćati i da im mora biti pružena potrebna zdravstvena usluga - saopšteno je iz fonda, koji je uoči Nove godine bio meta visokosofisticiranog hakerskog napada, prilikom kojeg su korišćene taktike uobičajene među naprednim hakerskim grupama.

Imajući u vidu kompleksnost ovog informacionog sistema, iz fonda su istakli da će biti potrebno određeno vrijeme da sistem normalno i u punom kapacitetu profunkcioniše.

Kako su istakli iz Doma zdravlja u Banjaluci u vrijeme radnih dana sve službe, centri i odjeljenja, kao i ambulante porodične medicine na teritoriji ovog grada će raditi kao i do sada.

- Redukciju rada od danas će biti u sedam terenskih laboratorija. Do daljeg će raditi samo Centralna laboratorija na lokalitetu Poliklinika, laboratorija na lokalitetu Centar - Borik i laboratorija u Službi hitne medicinske pomoći - istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodali su da će pacijente, koji pripadaju terenskim laboratorijama, primati po rasporedu rada u laboratorije koje će raditi.

- Školske stomatološke ambulante nastavljaju sa radom u prvoj smjeni od sedam od 14 časova, izuzev ambulante u sklopu OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju - rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je, kako ističu, obezbijedila dovoljnu količinu papirnih obrazaca.

Pacijenti su dužni da prilikom dolaska kod doktora donesu na uvid nalaz i mišljenje sa preporučenom terapijom i kutije lijekova koje koriste.

- Takođe dobićemo privremena pisana uputstva na koji način da postupamo sa pacijentima koji se nalaze na bolovanju u smislu koji dokument smijemo i možemo izdati u novonastalim okolnostima - istakli su u ovom domu zdravlja i napomenuli da će biti izvršena dvostruka kontrola izdavanja recepata za opojne droge pacijentima koji koriste ovu vrstu terapije.

Direktor Doma zdravlja Vladimir Marković rekao je za “Glas Srpske” da su dobili obavještenje da u narednom periodu pacijente primaju bez elektronske kartice, jer će fond finansirati zdravstvenu zaštitu za sve građane, osigurane i neosigurane.

- Nastojaćemo da naši pacijenti što manje osjete probleme u koje smo ni krivi ni dužni zapali. Zdravstvene usluge ćemo nastaviti pružati kao i do sada, jedino što ćemo podatke evidentirati putem naših internih protokola, odnosno upisivati u zdravstvene kartone - kazao je Marković.

Najviše ga, kaže, plaši kako će se uskladiti sa apotekama, koje lijekove izdaju na elektronski recept, ali i mjesečno izvještavanje zdravstvenih ustanova o broju pregledanih prema fondu.

- Koliko će ovaj problem trajati niko ne može da predvidi. Ono što znam jeste da je napad bio izuzetno ozbiljan, puno toga je poremetio u funkcionisanju IZIS-a. Sada će trebati neke stvari ponovo postaviti na noge, koje su bile daleko odmakle. Najvažnije je da je baza podataka, što se tiče pacijenata sačuvana - kazao je Marković.

Kako zaposleni u drugim zdravstvenim ustanovama, tako su se i oni u Domu zdravlja Bijeljina naoružali velikim strpljenjem i snabdjeli obrascima za recepte i uputnicama u narednim danima.

- Pacijenti ne smiju da trpe, jedino što će morati duže da čekaju, jer neće sve ići tako brzo kao što je išlo. Sada ćemo morati sve ručno da upisujemo i propisujemo, što će nam oduzeti mnogo više vremena - kazala je pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Bijeljina Gordana Savin.

Dodali su da su od momenta kada se napad desio svi na nogama, tražeći najbolje rješenje kako premostiti ovaj problem.

 

 


Izvor: Glas Srpske
Foto: BN