" />   " />   " />


Privatni vrtići zbog rasta minimalca dižu cijene


02.01.2024 09:57


Stanovnici pojedinih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj od Nove godine izdvajaće više novca za boravak mališana u privatnim vrtićima, jer će doći do većih cijena, potvrdili su nam sagovornici i dodaju da do većih cijena mora doći upravo zbog rasta minimalne plate, ali i zbog poskupljenja svega ostalog. 

 


Sa druge strane roditelji tvrde da su šokirani novim cijenama, te smatraju da su to preveliki iznosi.

Nikolina Jović, vlasnica vrtića 'Mali princ' iz Banjaluke kazala je da u Banjaluci imaju vrtiće na tri lokacije.

'Trenutno cijene u Centru i u Novoj Varoši iznose 320 KM, dok će Nove godine koštati 375 KM, a u naselju Laušu cijena boravaka koštaće 345 KM', kazala je Jovićeva koja kaže da sa rastom minimalne plate biće prinuđeni da još dodatno podignu cijenu svojih usluga.

"Još je rano govoriti koliko ćemo dodatno morati podići cijene naših usluga", kazala je Jovićeva.

Iz predškolske ustanove 'Miki Maus' iz Banjaluke kazali da boravak u ovom vrtiću košta trenutno 300 KM, ali da će u narednom periodu doći do većih cijena.

'Došlo je do povećanje minimalne plate, mi ćemo morati podizati plate radnicima, a samim tim moraćemo podići cijenu naših usluga', kazali su iz ovog vrtića.

Kako su rekli, tek poslije praznika će donijeti odluku o iznosu za koji će povećati boravak mališana u ovoj predškolskoj ustanovi.

Iz vrtića 'Ciciban' iz Bijeljine kazali su da kod njih boravak košta od 250 do 300 KM.



Izvor: Nezavisne
Foto: Ilustracija