Narko-bos iz BiH pobjegao iz kućnog pritvora


30.12.2023 08:16


Argentinske bezbjedonosne snage saopštile su danas da je Božidar Božo Ratković (55) poznati narko krijumčar pobjegao iz kućnog pritvora u gradu Aveljaneda, gdje je od avgusta služio zatvorsku kaznu u kući svoje 30 godina mlađe djevojke. 



Argentinski mediji prenose kao kuriozitet da je do bijega došlo istog dana kada je Daniel Sofia 'El Tano', inače ranije povezivan sa Ratkovićem, osuđen na 11 godina zatvora zbog pokušaja šverca 1600 kilograma droge u Dubai.

Ratkovićeva djevojka je inače u avgustu mjesecu dala sve garancije 'da će učiniti sve i lično se angažovati' da Ratković ne napušta mjesto koje mu je određeno za kućni pritvor.

Inače, on je prebačen u kućni pritvor jer se nalazi u teškm zdravstvenom stanju nakon što je u januaru ove godine pretrpio moždani udar. Tada je došlo i do djelomične paralize određenih dijelova tijela i teških neuroloških oštećenja zbog čega je šest mjeseci bio hospitalizovan. Upravo zato se ne zna kako je uspio da pobjegne.

Podsjetimo, Božidar Ratković, porijeklom iz Trebinja, uhapšen je maja prošle godine u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao da prošvercuje velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Na paketima kokaina pronađene su slike Al Kaponea i meksičkog narko-bosa El Menčo.

Kako su tada prenijeli argentinski mediji, Ratkovića su policijski inspektori pratili devet mjeseci, a uhapšen je kad je pokušao da iz Argentine pobjegne u Boliviju.

'Ratković nije znao da je na meti argentinske policije, koja je mjesecima pratila njegovu grupu i utvrdila da ovaj ogranak balkanskog kartela posluje najmanje godinu i po dana. Vjeruje se da je on drogu slao iz Južne Amerike u Evropu, a u aprilu ove godine izvedena je spektakularna akcija'. prenijeli su mediji neposredno nakon hapšenja.

Ratković, kako prenose mediji, poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale. Inače, argentinskim vlastima je poznat kao 'čovjek sa 1000 lica' jer je često koristio lažne identitete. U posljednjem hapšenju Ratković je koristio ime Džeferson Do Karmo Pereira.

 



Izvor: Nezavisne
Foto: Ilustracija/nydailynews