Guske postale čuvari zatvora!


26.12.2023 10:08


Zatvor u Brazilu u državi Santa Cantarina je zamenio svoje pse guskama čuvarima.Tako su guske postale čuvari zatvora, jer one ispuštaju glasne zvukove kada otkriju čudne zvukove, kao na primer kada neko pokušava da pobegne iz zatvora!



U današnje vreme, zatvorski kompleksi imaju najsavremenije sisteme za otkrivanje koji otežavaju zatvorenicima da neotkriveni pobegnu. Ipak, bez obzira na tehnološka dostignuća, uvek je dobra ideja imati i rezervni analogni sistem detekcije, u slučaju da sofisticirane stvari ne uspeju.

Ljudski čuvari i psi čuvari su obično norma, ali neki zatvori koriste neke malo čudne metode .

Na primer, nekoliko zatvora u Brazilu zamenilo je pse čuvare guskama, za koje kažu da su ne samo jednako efikasni, ako ne i više, već i jeftiniji za održavanje. Očigledno, guske imaju veoma dobar sluh i ispuštaće glasne zvukove kad god otkriju čudne zvukove, upozoravajući na taj način ljudske čuvare.

'Imamo mi i elektronski nadzor, kao i lični nadzor… i na kraju nadzor gusaka, koje su zamenile pse', rekao je direktor zatvora Markos Roberto de Souza za Rojters.

'Noć je veoma tiha. Čak i danju, kao što vidite, veoma je tiho mesto, a noću još više… Prostor pogoduje ovoj vrsti bezbednosti u slučaju gusaka.'

Jato 'čuvara gusaka' patrolira prostorom između unutrašnje ograde zatvora i njegovog glavnog spoljnog zida.

Brazilski zatvori se već najmanje 12 godina oslanjaju na guske kao čuvare kako bi sprečili bekstvo zatvorenika. Još 2011. godine, zatvor Sobral u Sao Paolu dospeo je na naslovnice međunarodnih vesti zbog uvođenja šištavog jata gusaka kao sredstva za upozorenje ljudskih čuvara na sumnjive aktivnosti.

Zanimljivo je da guske već najmanje dve godine pomažu kineskim graničnim patrolama o kojima smo pisali ovde na našem sajtu. da drže ilegalne imigrante na odstojanju, jer su mnogo bolje od pasa u otkrivanju buke i vođenju svojih ljudi koji brinu o izvoru.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Ilustracija