Dodikove priče o otcjepljenju Srpske - samo priče (VIDEO)


26.12.2023 10:06


Ko o čemu, Milorad Dodik o otcjepljenju i referendumima. Godinama najavljuje samostalnost Republike Srpske. Uglavnom pred izborne godine i onda se te najave gurnu pod tepih, i izvlače svake 2, ili tri godine. Postavlja se pitanje da li je to skupljanje bodova ili zaista ima mogućnosti za otcjepljenje?



'Goodbye BiH, welcome RS exit'.

Ovako je pompezno, prije tri godine, tada član Predsjedništva BiH, a danas predsjednik Srpske Milorad Dodik, odlučno najavio da će RS biti samostalna. Međutim, te priče i ostanu samo priče jer već godinama traje saga o otcjepljenju, i to uglavnom pred izbore. Da se ne odustaje od tih priča, primjer je i nedavni intervju gdje Dodik ponovo pričao o samostalnosti Srpske.

„Ja sam uvjeren da BiH nema šanse da je to planetarni promašaj i da nema nikakve šanse da ona opstane na današnji dan više ima šanse bivša Jugoslavija nego BiH“, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Da bi na neki način, potkrijepio sve te najave, Dodik je nedavno rekao da, ako bi se Srpska otcijepila, odmah bi imala podršku 10 do 15 zemalja. Otišao je i korak dalje, pa je rekao da će proglasiti nezavisnost ako Kristijan Šmit nametne zakon o imovini.

Postavlja se pitanje, da li je ovo skupljanje bodova za izborne procese ili je to neki vid prijetnje?

'Ispostavio se da je zveckanje referendumom sredstvo ucjenjivanja i međunarodne zajednice i ostalih domaćih političkih aktera, a u pozadini iza toga ne stoji ni stvarni plan ni mogućnost relizacije takve ideje. O nezavisnosti možete govoriti samo u slučaju da ste finansijski stabilni, a to je jedan od prvih uslova koje RS najmanje  ispunjava u ovom trenutku', kaže   Tanja Topić, politički analitičar.

Iako Srpska ne ispunjava uslove za samostalnost, to ne sprečava SNSD da preko svojih poslanika izmijeni zakon o referendumu. Ono što zabrinjava je izmjena u kojoj je navedeno da će za uspješnost referenduma biti potrebna većina izašlih građana, a ne većina upisanih građana u birački spisak.

To znači da će manjina odlučivati bez obzira na mišljenje većine. Pitanje je šta se pokušava izmjenama zakona o referendumu, kažu u opoziciji.

'To su stare potrošena priče. Građani RS najmenje 50 puta u 17 godina su dobijali najave o otcjepljenju povratka nadležnosti sve su to floskule i priče manipulatora koji sa takvim plasiranim izjavama podiže tenzije, skreće pažnju sa suštinskih problema u društvu, igra igre sa strancima i sa SDA i Trojkom', ističe Nebojša Vukanović, poslanik Lista za pravdu i red u NS RS.

'Za Dodikove izjave se ne treba hvatati ozbiljno. Čovjek je pokazao da je veliki manipulator pogotovo za to što ih on naziva nacionalnim temama a ja bih ih nazvala kvazinacionalne jer znamo da Dodik nije neko ko je spreman na takav potez i ne samo on jer ne postoje nikakvi uslovi za nezavisnost RS', smatra Jelena Trivić, predsjedni Narodnog fronta.

Sve izmjene bilo kog zakona su u interesu građana i Republike Srpske, kažu poslanici SNSD-a.

'Mislim da neke stvari treba da popravimo i doradimo jer referednum je jedan od najvećih demokratskih dostignuća koje može društvo da ponudi on je čak i stariji od nekih predstavničkih tijela koje imamo i treba da napravimo zakon za dobrobit svih građana. Neka ostane ta rečenica da traje i da tako svima malo zvuči iznad glave', ističe Igor Žunić, šef kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Kad god su najavljivani referendumi i otcjepljenja, Milorad Dodik je, između ostalog, govorio da 'ne želi sukobe', ali da će Republika Srpska razmisliti o jačanju entitetske linije.

Ipak, istorija je pokazala da Dodikove najave o održavanju referenduma o nezavisnosti Srpske nikada nisu ugledale svjetlost dana, te da su uglavnom bile instrument za političku trgovinu.



Izvor: BN
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL