Most na Rači ovih dana u funkciji, Srbija finansijer


08.12.2023 09:30


Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je dionica auto-puta od Rače prema Bijeljini u velikoj izgradnji, da je razvijeno više od 17 kilometara trase i da će ovih dana Srbija pustiti u funkciju novi most. 



Čubrilović je istakao da ovaj projekat sa 80 odsto finansira Srbija,dok Srpska ima obaveze 20 odsto koje je u cijelosti izmirila.

– Radovi se odvijaju i rok bi trebao biti ispoštovan, što će biti sigurno od velikog značaja za auto-put u kompletu na potezu Banjaluka-Doboj-Brčko-Bijeljina-Rača- rekao je Čubrilović i istakao da vjeruje da će izvođač radova na toj dionici završiti posao i prije roka koji je predviđen za kraj iduće godine.

Kada je riječ o projektu Foča-Šćepan Polje, Čubrilović je rekao da su u toku pregovori sa Svjetskom bankom o 100 miliona evra od kojih bi veći dio bio iskorišten za izgradnju tog putnog pravca, a jedan dio za rehabilitaciju putne mreže.

On je podsjetio na početno neprihvatanje crnogorske strane, ali da su zajednički interes našli i BiH i Crna Gora, a pogotovo Srpska, jer cijeli pravac u dužini od 20 kilometara pripada Republici Srpskoj.

Smatra da je potrebno održati međunarodni status i dozvole Aerodroma Banjaluka, za šta je neophodno obezbijediti finansijsku podršku.

– Vlada Republike Srpske je predvidjela određena sredstva i u 2024. godini. To se sigurno u ovom momentu može cijeniti kao nedovoljno, ali vidjećemo u toku budžetske godine da li se može nešto uraditi i mimo budžetske podrške – ocijenio je Čubrilović.

Čubrilović je istakao da pojedine željezničke pravce treba rekonstruisati, te da postoji i zajednički interes sa 'Željeznicama Federacije', prije svega kada je riječ o pravcu Doboj-Tuzla-Zvornik.

On je rekao da postoji interes i za pravac prema Hrvatskoj i prema Novom Gradu da se uđe u taj dio posla.

 



Izvor: Srna
Foto: Screenshot