Više policajaca i carinika privedeno u akciji SIPA-e


15.11.2023 13:29


Pretresi i lišenja slobode se vrše na području Bijeljine i Brčko distrikta BiH, a među osumnjičenima su četiri carinska službenika UIO BiH, dva policijska službenika MUP-a RS i dva policajca Granične policije BiH.



Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, u saradnji na terenu sa MUP-om Republike Srpske i Policijom Brčko distrikta BiH, provode akciju kodnog naziva 'Divič'.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranja koruptivnih krivičnih djela povezanih sa nezakonitim uvozom velikih količina raznih roba, uglavnom sa područja R Srbije u BiH.  

Pretresi i lišenja slobode se vrše na području Bijeljine i Brčko distrikta BiH, a među osumnjičenima su četiri carinska službenika UIO BiH, dva policijska službenika MUP-a Republike Srpske i dva policajca Granične policije BiH.

Osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera prilikom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz Republike Srbije na područje Bosne i Hercegovine i obratno.

Na taj način, davanjem dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebama ovlaštenja, vršeni su nezakoniti uvozi robe bez carinskog evidentiranja i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dažbina, te su počinioci sticali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičeni se, između ostalog, terete za krivična djela organiziranog kriminala,  u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenja, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjesnog rada u službi, davanja i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanja mita.

Postupajući tužilac i njegov tim koordiniraju rad policijskih službenika na terenu, te će nakon realizovanih aktivnosti donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva.




Izvor: BN
Foto: AA/Ilustracija