Minimalac nije borba za radnike nego za prihode


14.11.2023 14:47


Ova bitka za najnižu platu je ustvari bitka kako doći do što većih poreskih prihoda, pošto nedostaje sredstava u budžetu, a za posljedicu ćemo imati gubitak radnih mjesta i ugrožavanje odnosa koji smo imali", kazao je Trivić.



Povećanje minimalne plate na 1050 KM, koliko traži Milorad Dodik, u Republici Srpskoj će sigurno imati vrlo negativne posljedice, prevashodno na broj radnih mjesta, pa i pad povjerenja između privrede i inostranstva, mišljenja je prvi čovjek poslodabava Saša Trivić.

On kaže da nije još zabilježeno da je neko podigao najnižu platu za 50 odsto u jednoj godini.

'Već imamo pozive iz inostranstva, pogotovo iz obućarskog sektora, i pitanje je da li ćemo uopšte dalje raditi, jer oni znaju šta to znači da cijenu finalnog proizvoda. I imamo već informacije da su neki kupci poslali svoje narudžbe u druge zemlje. Ova bitka za najnižu platu je ustvari bitka kako doći do što većih poreskih prihoda, pošto nedostaje sredstava u budžetu, a za posljedicu ćemo imati gubitak radnih mjesta i ugrožavanje odnosa koji smo imali', kazao je Trivić u izjavi za BN.

 On dodaje da su poslodavci ponovo optuženi da "kao radniku ne damo platu, a mi kao imamo".

'Osnovni cilj je prikupiti sredstva za plate budžetskih potrošača, koji su prošle godine imali tri povećanja plata, na uštrb radnih mjesta u privredi. To je jedna od najkatastrofalnijih grešaka koje vlast može napraviti'. naveo je Trivić.

Mi smo predložili, kaže, da bude dvije hiljade maraka, nije problem, da ne bude da mi nešto ne damo. Ako politika može da obezbijedi toliku platu, neka, evo mi ne znamo", kazao je Trivić.

On je mišljenja da ovaj zahtjev o visini minimalne plate proitekao zbog nedostatka sredstava u budžetu za iduću godinu.

'Ovo je mjera koja je usmjerena na krpljenje budžetskih rupa, a ne prema radniku. Neko je izgleda pogrešno informisao Dodika, jer se na trenutnu najnižu platu daje još i do 200 km toplog obroka, te 60 - 70 maraka prevoza plus minuli rad, znači sadašnja najniža plata je oko 950 maraka. Ali evo, mi se ne protivimo, politika je donijela odluku, nek snosi posljedice za to', kazao je on.



Izvor: BN
Foto: BN