Političari pod sankcijama ne mogu obavljati javne funkcije!


09.11.2023 10:54


'Željeli bismo vidjeti da neki lider političke stranke posvećen borbi protiv korupcije kaže da je to njegova posvećenost, da neće stavljati ljude koji su pod sankcijama u lidersatvo ili na čelo neke političke stranke kao što je SDA uradila nedavno. Što se tiče evroatlantskih integracija, djelovanja u vezi sa Dejtonom, ne želimo vidjeti da oni kao Marinko Čavara, drže javne pozicije kakve zauzimaju', rekao je Marfi. 



'Ima mnogo izazova u BiH, od autokratije koja se sve više nameće u Republici Srpskoj, nastojanja da se oduzmu osnovne slobode i prava ljudima, zatim užasni napadi, opet iz Republike Srpske na Dejtonski mirovni sporazum.

Potom imate izazove koji su povezani sa korupcijom koji se moraju riješiti i koji utiču na cijelu zemlju. To bi trebao biti fokus onoga na čemu politički lideri rade svaki dan, dakle stvaranje uslovaza svrsishodne reforme koje će oobezbijediti bolji život građanima koji žive u BiH', rekao je u intervjuu Feni rekao ambasador SAD u BiH Majkl Marfi.

Kada su u pitanju sve češće Dodikove prijetnje suverenitetu BiH i njegove provokativne izjave, Marfi ponavlja da su ciljevi Sjedinjenih Država: multietnički karakter, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

'Želimo prosperitetnu, mirnu BiH unutar evroatlantskih institucija. To su naši interesi. Mi ne želimo nikakav sukob ovdje, ne želimo više podjela, ne želimo probleme u široj regiji zapadnog Balkana. A kada primijetimo da političari ili stranke ili drugi akteri rade protiv ovih interesa koje sam upravo naglasio, a koji su zajednički interesi i nama i građanima ove zemlje, mi reagiramo i vrlo smo jasni u vezi s tim.

I javno i privatno kažemo sljedeće: progovorićemo naglas o tome kad vidimo i uočimo nešto tako i djelovat ćemo kad vjerujemo da treba da djelujemo putem naših sankcija, na primjer', kazao je on.

Što se tiče zvaničnika koji imaju američke sankcije i dalje obavljaju visoke funkcije i nastavljaju istu politiku, Marfi kaže da će SAD nastaviti koristiti sva svoja sredstva da bi radile na postizanju ciljeva i promovisanju interesa, uključujući sankcije.

'Sankcije su jedan način na koji pojedince ili poslovne subjekte držimo odgovornim za antidejtonsko i antidemokratsko ponašanje. Mi ćemo to nastaviti koristiti', poručio je Marfi.

Kako kaže, u idealnom svijetu, lokalni akteri – agencije za provođenje zakona, tužilaštva, sudovi – bi trebali da te pojedince pozivaju na odgovornost. To je, takođe, njihova odgovornost.

'To ne znači da nećemo djelovati kad smatramo da je to primjereno. I vrlo jasno indiciramo kada djelujemo šta je motivisalo naše djelovanje. Ne želimo da vidimo te ljude na javnim pozicijama.

Željeli bismo vidjeti da neki lider političke stranke posvećen borbi protiv korupcije kaže da je to njegova posvećenost, da neće stavljati ljude koji su pod sankcijama u lidersatvo ili na čelo neke političke stranke kao što je SDA uradila nedavno. Što se tiče evroatlantskih integracija, djelovanja u vezi sa Dejtonom, ne želimo vidjeti da oni kao Marinko Čavara, drže javne pozicije kakve zauzimaju', rekao je.



Izvor: BN
Foto: Fena