Dodik i dalje u potrazi za 'malim i velikim' kreditom


06.10.2023 06:30


Milorad Dodik, predsjednik RS, u potrazi za, kako mnogi tvrde, novcem, pokušava da ugovori sastanke na sve strane svijeta. Ipak, taj prostor mu je sužen i trenutno, kako se čini, nešto je bliži istoku. Tako, nakon nedavne posjete Mađarskoj, Dodik je pompezno najavio i odlazak kod Vladimira Putina i procvat ekonomske saradnje Republike Srpske sa Mađarima i Rusima. 



Nakon par fotografisanih osmijeha sa Viktorom Orbanom, predsjednik Republike Srpske srdačno je najavio i odlazak u Moskvu do kraja ovog mjeseca, gdje planira, navodno, da se sastane i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nakon toga slijedi i put na daleki istok. Serija putovanja predsjednika Republike Srpske po zemljama istoka u javnosti je pokrenula polemiku da li Dodik tamo putuje zato što su mu zatvorena skoro sva vrata na Zapadu ili je u pitanju nešto drugo.


'Očigledno je hronični nedostatak novca. Iz Evropske unije novac više ne dolazi. Njemačka blokira projekte u visini od nekoliko stotina miliona maraka. Od posljednjeg granta od 600 miliona iz Brisela niti jedna marka nije došla u Republiku Srpsku. I očigledno da se mi nalazimo u jednoj izolaciji od onog dijela svijeta s kojim imamo ubjedljivu najveću spoljnotrgovinsku razmjenu', poručuje Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

'Republika Srpska ima hronične probleme sa likvidnošću i očito je da nedostaje stotine miliona maraka u ovoj godini da bi se ispunile sve budžetske obaveze. To je posljedica dugogodišnje rastrošnosti i trošenja novca na gluposti', poručuje Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red u NSRS.

Istorija je pokazala da Milorad Dodik uporno pokušava izvući neki novac od Rusije.

Ne bi bio prvi put da Milorad Dodik sa velikih putovanja dolazi sa još većim obećanjima, pogotovo nakon posjeta Rusiji. Prije devet godina nakon povratka iz Moskve na sva zvona je najavio 'mali' i 'veliki' kredit u zbiru od 765 miliona evra. Novac nikada nije stigao u Republici Srpskoj.

Koliko je situacija ozbiljna, potvrđuje i nedavni izvještaj MMF-a u kojem se, između ostalog, navodi da će za Republiku Srpsku 'biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu'. Da je Republika Srpska finansijski bolesna, potvrđuju i ekonomisti.

'Prošle godine smo imali inflacionih prihoda koji su bili veći nego što je očekivano, pa su se budžeti napunili tim novcem. A sada se suočavamo sa činjenicom da prihodi ne mogu da prate plan, rashodi se povećavaju u odnosu na plan, i došlo je do raskoraka odnosno deficita. Tako da se sad suočavamo sa problemima u izvršenju budžeta', kaže ekonomista Milenko Stanić.

Analitičari poručuju da su stvari kristalno jasne kada je u pitanju politika Milorada Dodika.

'Jedan je da se pribavi određena finansijska podrška i to smo vidjeli u Mađarskoj, koja je prihvatila da finansira projekte koje je Njemačka obustavila. A drugi je da se pokaže da Republika Srpska među jakim političkim zemljama ima podršku i prijatelje, što u konačnici ne mora ništa da znači', poručuje analitičarka Tanja Topić.


Za razliku od nekih ranijih godina, kad je MMF pritrčavao u pomoć svojim kreditima svaki put kad je zafalilo novca u budžetu. Ovog puta, takav spas u posljednji čas ne treba očekivati, smatraju analitičari.

 



Izvor: BN
Foto: BN