Prva kazna za bacanje smeća u svemiru!


05.10.2023 08:24


Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) izrekla je prvu kaznu na svetu, za 'bacanje smeća' (đubreta) u svemir!. Kaznu je izrekla privatnoj komapniji DISH Network koja je kažnjena za bacanje smeća i to sa 150.000 dolara za bacanje smeća u svemir, što je prva kazna te vrste koju je izrekla neka agencija u svetu.



Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) izrekla je građansku kaznu od 150.000 dolara privatnom dobavljaču satelitske televizije DISH jer nije bezbedno isključio svoj satelit EchoStar-7.

Satelit je lansiran 2002. godine, a DISH je prvobitno nameravao da izađe iz orbite svemirske letelice u maju 2022.

Satelit je, međutim, ostao bez goriva, ne ostavljajući kompaniji ništa drugo nego da napusti satelit 100 milja (178 kilometara) manje od 300 kilometara (186 milja) koje zahteva sporazum o odlaganju odnosno gde se nalazi 'orbitsko satelitsko groblje'.


Neuspeh u uklanjanju satelita na kraju njegovog radnog veka predstavlja kršenje Zakona o komunikacijama FCC-a, napisala je komisija u saopštenju objavljenom u ponedeljak (2. oktobra).

'Ovo je prvi put u primeni kosmičkog otpada od strane Komisije, koja je pojačala napore svoje satelitske politike', istakao je FCC.

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) je izrekla kaznu kao deo svojih napora da suzbije neodgovornu aktivnost u Zemljinoj orbiti.
'Kako satelitske operacije postaju sve zastupljenije i kosmička ekonomija se ubrzava, moramo biti sigurni da se operateri pridržavaju svojih obaveza', rekao je šef Biroa za sprovođenje FCC Loiaan A. Egal u saopštenju komisije piše portal Space.

Ovo je revolucionarno rešenje koje jasno stavlja do znanja da FCC ima jaka ovlašćenja za sprovođenje i sposobnost da sprovede svoja vitalno važna pravila o svemirskom otpadu.


Od 12. septembra, Evropska svemirska agencija procenjuje da se u orbiti nalazi preko 36.000 komada svemirskog otpada koji su veći od 4 inča (10 centimetara). I, pored ovih komada svemirskog smeća, broj satelita u orbiti generalno nastavlja da raste brzinom bez presedana.

Samo jedna kompanija, SpaceX planira da lansira preko 40.000 svojih Starlink širokopojasnih internet satelita u narednih deset godina. Drugi provajder satelitskog interneta, OneWeb, ima planove za 4.000 satelita, dok Amazonov projekat Kuiper predviđa konstelaciju od 3.200 takvih svemirskih letelica.

Izvan SAD, Evropska unija planira razvoj svoje infrastrukture za otpornost, međusobnu povezanost i bezbednost putem satelita (IRIS²), za koju se nada da će pokrenuti do 2027. A kineski satelitski komunikacijski projekat, Guovang, ima za cilj da izbaci u svemir ukupno 13.000 satelita!



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay/Ilustracija