Dodik omalovažio NSRS: Čemu služe zaključci?!


08.06.2022 06:26


Nakon završetka jučerašnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, postavlja se pitanje kako će usvojeni zaključci da utiču na dalje pozicioniranje Republike Srpske. Analitičari smatraju da je upitan stvarni efekat usvojenih zaključaka, a da se sjednica Narodne skupštine ponovo pretvorila u prostor za nedolične izjave i prepucavanja koja ne priliče ovoj ustanovi.



Ustaljena retorika vladajućih političara, uvrede na račun opozicije i na kraju zaključci koji neće donijeti ništa novo. Ovako vide posljednju sjednicu Narodne skupštine oni koji prate političke odnose u Republici Srpskoj i BiH.

Isticanje neutralnosti u rusko-ukrajinskom sukobu nije sporno, kaže struka, međutim ponovo se sjednica Narodne skupštine pretvorila u ono što ne priliči najvišoj zakonodavnoj instituciji.

Pitanje je, kažu politikolozi, i kakav je stvarni efekat zaključaka na spoljnu politiku Bosne i Hercegovine? Jer su se i u prethodnom periodu pojedinci pridružilavali sankcijama Rusiji, iako o tome ne postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH. Samo sazivanje posebne sjednice, kaže struka, prate brojne protivrječnosti posebno kada je u pitanju isticanje međunarodnog subjektiviteta Republike Srpske.  

Naši sagovornici posebno ističu zaključak  9 sa posebne sjednice kojim se na 6 mjeseci obustavljaju sve aktivnostu kada je u pitanju u decembru pompezno najavljeno vraćanje nadležnosti Republike Srpske sa nivoa Bosne i Hercegovine.

Naši sagovornici smatraju i da stavove protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i Dodikovu najavu sastanka sa Putinom treba staviti u kontekst predstojećih izbora, jer kako navode, ne bi bilo prvi put da Dodik prije izbora priča jedno, a onda promijeni retoriku.

 



Izvor: BN
Foto: Milorad Dodik