Rukovodstvo Srpske na sastanku sa Stanivukovićem


07.06.2022 05:43


Iako je gradonačelnik Banjaluk Draško Stanivuković u više navrata pozivao predstavnike republičke vlasti na sastanak, čak i lično nosio poziv u Palatu Republike Srpske, do sada nije bilo odgovora. Međutim predstavnici republičke vlasti shvatili su važnost ovog grada i projekata u njemu te su se sastali sa gradonačelnikom. Teme sastanka bili su isključivo projekti u ovom gradu.



Izdići se iznad političkih razmimoilaženja, zavrnuti rukave i odvrnuti sredstva iz republičkog budžeta za projekte značajne za grad Banjaluku – ovako je izgledao prvi zvanični sastanak predstavnika gradske i republičke vlasti u banjalučkoj Gradskoj upravi, od promjene vlasti u ovom gradu.

„Dugo smo čekali, pozivali, ali ono što je važno u ovom trenutku reći jeste da je do tog sastanka došlo, da smo razgovarali.Ovde smo isključivo razugovarali o projektima. Podsjetili smo se onih projekata koji su u nekom prethodnom periodu realizovani, kao i onih projekata koje ćemo ove godine da počnemo sa realizacijom, neke ćem završiti, a neki će trajati godinu, dve, ti zbog svoje obimnosti i značaja.

Ono što mi je posebno drago reći, napravili smo jedan blagi pritisak, smatrajući tu temu dragocjenom i važnom, ali smo na prvu dobili garanciju Vlade i podršku Vlade da će u potpunosti isfinansirati izgradnju Centralnog spomen obilježjima poginulim borcima“ istakao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Grad Banjaluka je značajan centar te treba da se ulože sredstva za mnoge projekte. Tako su građani od vladajućih dobili obećanje da će rukovodstvo Republike Srpske podržati sve projekte na području Banjaluke koji su u interesu građana. Pitanje bezbjednosti, trotoara, puteva, mostova, škola, kao i Centralnog spomen obilježja palim borcima bile su glavne teme sastanka.

„Mislim da ništa se ne može ovde desiti ako nema sinergije između republičke i gradske uprave . Svi ovi veliki projekti traže angažman gotovo svih i ja sam danas uvjeren da ćemo se kretati ka tome i mogu i ja da se saglasim i da kažem da je veoma važno da završimo to spomen obilježje.

Grad je učinio napore – proveo međunarodne tendere, izabrao, razgovarao sa određenim strukovnim administracijama. Danas smo definisali da čim se dobije građevinska dozvola da će Vlada preuzeti na sebe izgradnju toga spomen obilježja“, rekao je član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

„Svakako da svojom dinamikom idu aktivnosti vezane za izgradnju mosta u Česmi, takođe ono što smo usaglasili danas odnosi se upravo na ovaj trotoar koji će značiti bezbjednosno mnogo i za naše roditelje i za našu djecu, koji spajamo između Zalužana i idemo prema Trnu, ali isto tako bavili smo se pitanjem kulture a to je kuća Milanovića za koje zaista mislim da zaslužuje da bude stavljena na mapu, kulturnu mapu ne samo Banjaluke nego i cijele Republike Srpske, u tom smislu su ova izdvajanja i dogovorena“, kazala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Otklonjene su sve dileme oko budućih projekata, a Vlada će nastaviti da sarađuje sa Gradskom upravom, istakao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

„Institucije Republike Srpske i do sada, i to smo zajedno konstatovali, nije se maćehinski odnosila prema ovom gradu, zato što je neko drugi gradonačelnik, mi to apsolutno ne radimo i zaista sve projekte koje, ponovo kažem, moji prethodnici su pobrojali, oni su od interesa za građane koji ovde žive“ , istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Na sastanku je usaglašeno da se moraju riješiti i imovinsko pravni odnosi da bi se izgradile dvije trafo stanice u Banjaluci, kao i to da će u narednom periodu moći biti legalizovani objekti izgrađeni na području grada do 2023 godine.




Izvor: BN/D.Cvijić
Foto: BN