SAD uvele sankcije Čavari i Šeraniću, evo i zašto


07.06.2022 05:38


Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavili su listu sankcij, na kojoj su Marinko Čavara (HDZ), predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića (SNSD), ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.Kako stoji na stranici američkog State departmenta onji su ugrozili stabilnost regiona podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

"Marinko Čavara i Alen Šeranić su svaki nastojali slijediti etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine," rekao je Brian E. Nelson, podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu.

„Današnja akcija pokazuje čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine

"Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu", ističe se u saopštenju.

Šeranić je stavljen na listu zbog promovisanja secesionističkih aktivnosti Republike Srpske, jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

"Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavljanje nove agencije samo u okviru Republike Srpske što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Šeranić je javno priznao da ovaj zakon preslikava funkcije Agencije za lijekove na državnom nivou, s time što se uspostavljanjem agencije prema ovom zakonu prenose ovlaštenja sa agencije na državnom nivou na regulatorni autoritet za lijekove i medicinska sredstva u okviru RS. Zbog postojanja institucije na državnom nivou koja služi RS i FBiH, formiranje ove nove agencije na entitetskom nivou predstavlja opstrukciju ili prijetnju Provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma", stoji u saopštenju.

Šeranić je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provođenju bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.Izvor: BN
Foto: N1