I razvijene zemlje bi im pozavidjeli na voznom parku


17.08.2023 14:12


Kako saznaje “Avaz”, višenamjenska limuzina namijenjena je kabinetu predsjedavajuće Željke Cvijanović, a preostala dva vozila članu Predsjedništva Željku Komšiću. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kupilo je novo vozilo SUV, koje je porezne obveznike koštalo 164.970 KM!

Riječ je o džipu kupljenom za potrebe članova Predsjedništva, a potpisan je ugovor s jednom sarajevskom firmom. Skupocjeni SUV bez PDV-a koštao je 140.750 KM.

Prema tenderskoj dokumentaciji, tražili su SUV metalik crne ili sive boje, koji ima LED svjetla s Matrix tehnologijom, sistem samostalnog parkiranja sa senzorima za parkiranje naprijed i nazad i kamerama od 360 stepeni, grijanje prednjih i zadnjih sjedišta, sigurnosni sistem za upozorenje o napuštanju vozne trake i asistenciju upravljanja

 

Za Komšićev kabinet

 

Prije nabavke SUV-a, sklopljen je i ugovor vrijedan čak 318.000 KM za luksuzno vozilo.

Podsjetimo, javnost je ostala zgrožena nakon raspisivanja novog tendera za nabavku službenih automobila s ventilacijom, masažerima, frižiderima, projektorima…

Prema podacima s portala javnih nabavki, Predsjedništvo BiH krajem maja raspisalo je tri tendera za nabavku novih vozila čija je ukupna vrijednost 572.364 KM. Traže se višenamjenska limuzina koja bi koštala 89.037 KM, zatim vozilo kategorije M1 (vrsta vozila koja, osim za vozača, ima još najviše osam sjedišta), za koje je Predsjedništvo BiH spremno izdvojiti 318.357 KM, te motorno vozilo SUV u vrijednosti od 164.970 KM s PDV-om, koje je već kupljeno.

Vozni park Predsjedništva, prema podacima iz revizorskih izvještaja, već posjeduje 40-ak vozila, čija je ukupna vrijednost oko 2,9 miliona maraka. Kako saznaje “Avaz”, višenamjenska limuzina namijenjena je kabinetu predsjedavajuće Željke Cvijanović, a preostala dva vozila članu Predsjedništva Željku Komšiću.

Da stvar bude gora, novoimenovane članove Predsjedništva BiH odmah po preuzimanju mandata prošle godine dočekale su dvije nove limuzine ukupne vrijednosti 100.000 KM, dok nabavka treće nije uspjela zbog nedostatka ponuda. Radilo se o tenderu koji je raspisalo Predsjedništvo u prethodnom sazivu.

 

Bećirović bio protiv

 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović tada je izjavio da za vrijeme trajanja mandata neće kupovati nove automobile. Nakon posljednjih tendera potvrđeno nam je da nijedno vozilo nije namijenjeno za kabinet člana Predsjedništva Bećirovića te da on ostaje pri ranijoj izjavi da tokom mandata neće tražiti novo vozilo.Izvor: Avaz
Foto: Avaz