Auto ocinkario vlasnicu koja je izazvala nesreću


03.06.2022 13:53


E-call sistem u vozilu ima svoju SIM karticu, stalno analizira situaciju u vožnji, povezan je sa senzorima i GPS-om.



Kada je 18-godišnja devojka vozeći automobil izletela sa puta u blizini nemačkog grada Hetenlajdelhajma nije ni slutila da ju je ocinkario sopstveni automobil. Pogrešna procena u jednom trenutku rezultirala je izletanjem automobila na plastične stubiće uz ivicu puta, a zatim i na livadu.


Devojka se osvrnula oko sebe, pa shvativši da je niko ne posmatra napustila mesto nesreće. Međutim, svi novi automobili u EU od 2018. godine imaju ugrađen sistem e-call, koji automatski obaveštava hitne službe o nesrećama.


Sistem u njenom automobilu prepoznao je događaj kao nezgodu i alarmirao centar 112. Poziv je uzvratila policija, ali niko se nije javljao u automobilu. Zatim je policija izašla na mesto nesreće, pronašla slomljene stubiće i tragove izletanja, prenosi Revijahak.

Pomoću šifre e-call sistema za određeno vozilo, ubrzo je pronađena devojka, da bi usledila i kazna za izazivanje nesreće.

E-call sistem ima svoju SIM karticu, stalno analizira situaciju u vožnji, povezan je sa senzorima i GPS-om. Ukoliko pritisnete dugme koje je uglavnom smešteno pored prekidača za unutrašnju rasvetu u kabini iznad retrovizora (najčešće crveno dugme na kojem piše SOS), možete i sami pozvati hitne službe, ali u slučaju ozbiljne nesreće automobil samostalno šalje informaciju o udesu u kontrolni centar 112, jer bi vozač i putnici mogli biti bez svijesti.

Sistem je izuzetno koristan, jer može da vam spase život, ali u ovom slučaju bio je običan cinkaroš.



Izvor: B92
Foto: Pixabay