Zbog masakra u Gradačcu, danas okupljanja u BiH


14.08.2023 07:43


Kao podrška svim žrtvama nasilja, danas će se širom Bosne i Hercegovine održati mirno okupljanje i protestna šetnja.Mirni protest sa početkom u 18 časova na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici se organizuje povodom nedavnog višestrukog ubistva u Gradačcu gdje je Nermin Sulejmanović ubio tri osobe, nakon čega je isto toliko ih ranio i u na kraju počinio samoubistvo.

Vrijeme je da kažemo: “Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi”, navodi se u najavi mirnog okupljanja na društvenim mrežama, koje organizuje Emina Babić, vijećnica u Gradskom vijeću grada Zenice.

Inicijativa građanki i građana Mostara organizuje mirni protestni skup građanki/na Mostara danas u 18 časova na Španskom trgu u Mostaru.

Kako su naveli u saopštenju, ovim mirnim protestima nastoje zajedno skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama, ali žele i iznijeti zahtjeve upućene svim nosiocima vlasti kako na lokalnom, kantonalnom, tako i na državnom nivou.

– Zahtijevamo od nadležnih organa da postupaju u skladu s Zakonom, a sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno.

Zahtjevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole – navedeno je u njihovom saopštenju.

– Zahtijevamo i dosljednu primjenu Zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici, da se počiniocu sudi prema odredbama Zakona koje će utvrditi težu kaznu – rekli su oni.

– Femicid u našoj zemlji je stvarnost i iz godine u godine sve češće se, kao takvo, ne može i ne bi trebalo zanemarivati – naglasili su.

Pozvali su sve nosioce vlasti u Gradu Mostaru, gradske predstavnike, kantonalne zastupnike u Skupštini HNK, nevladine organizacije, građanke i građane u Mostaru da im se danas pridruže na Španskom trgu u Mostaru u 18 časova.Izvor: Avaz
Foto: Društvene mreže