Radoja Zvicera kriju ljudi u Južnoj Americi


03.08.2023 06:33


Osumnjičenog vođu tzv. kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera verovatno kriju njegovi poslovni partneri u Južnoj Americi. Ovo je objavio slovački portal aktuality.sk.

U opširnom tekstu o poslovanju Zvicerove porodice u Slovačkoj, uz napomenu da je i njegov pokojni kum Marko Vuković bio među osnivačima jedne od firmi u toj zemlji, portal podseća da je Vuković ubijen u Beogradu u januaru 2020. godine, a da je Zvicer u bekstvu od početka 2021. godine.

Navode da je sedam dana pre ubistva, Marko Vuković zajedno sa drugim ljudima sa Balkana u Slovačkoj osnovao kompaniju "Nitra Projekt Grup".
Dodaju da je, prema zvaničnim podacima iz registra, balkanska mafija poslovala u više gradova u Slovačkoj. Ukazano je da rat dve brutalne narko-bande sa Balkana – takozvani Kavači i Škaljari, nazvane po mestima u Kotoru odveo njihove vodeće predstavnike sve do Slovačke.

Ovaj slovački portal je o firmama Radoja Zvicera u Slovačkoj izveštvao i pre dve godine, jer je Kotoranin 2020. godine u toj zemlji osnovano nekoliko preduzeća, sa povezanim licima.

"Vremenom se pojavilo više informacija o aktivnostima brutalnog kavačkog narko-klana u Slovačkoj. Srpska policija istražila je jedno od ubistava u okviru rata narko mafije, koje se dogodilo 17. januara 2020. godine ispred osnovne škole u ​​Beogradu", piše slovački portal i podseća da se radi o ubistvu Marka Vukovića.

Kobnog dana, kako se navodi, Marko Vuković, bivši kotorski pomorski kapetan koji se navodno bavio švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, parkirao je svoj luksuzni terenac ispred jedne od škola u mirnom predgrađu Beograda.

"Tu je sačekao da deca završe sa časovima i uđu u kola. Iznenada se iza žbunja pojavio maskirani napadač, prišao automobilu i pucao u glavu Vukoviću koji je sedeo za volanom", navodi se tekstu, prenosi portal RTCG.

Ističe se da je Vuković bio povezan sa Radojem Zvicerom.

"Radoje Zvicer je u bekstvu poslednje tri godine, krijući se od policije u različitim krajevima sveta. On je među najtraženijim kriminalcima na Balkanu. Porodica Zvicer je osnovala kompanije i u Slovačkoj. Upravo je Zvicerova uža porodica osnovala nekoliko firmi u Slovačkoj istovremeno sa pokojnim Vukovićem – kojeg mediji nazivaju Zvicerovim kumom. Maja Zvicer, supruga brata Radoja Zvicera, Gorana Zvicera, prva se upisala u privredni registar januara 2020. godine", piše slovački portal.

Maja Zvicer je vlasnica kompanije CGMN, čije je sedište u iznajmljenim prostorijama u selu Brekov kod Humena. Viktor Moćnač, preduzetnik koji se godinama bavi pružanjem konsultantskih i ekonomskih usluga generalni je direktor njene kompanije. Među delatnostima je osnivanje ili privremeno upravljanje kompanijama za svoje strane klijente ili investitore.

"Ona je bila ovde jednom ili dva puta radi obrade dokumenata. Korona kriza je uticala i ograničila poslovanje kompanije. Više od godinu dana me uopšte nije zvala", opisao je Moćnač pre izvesnog vremena aktivnosti Maje Zvicer u Slovačkoj, navodi se u članku.

Navedeno je da su u Slovačkoj bili poslovno aktivni i Radojeva žena Tamara Zvicer, njen otac Nebojša Saferović i Mitra Ćaćić. Slovački portal ističe da je za ubistvo Vukovića u Beogradu optuživan Petar Jovanović iz Srbije, koji je učestvovao u napadu na Radoja Zvicera u Kijevu 2020. godine.

"Radoje Zvicer je trenutno jedan od najtraženijih kriminalaca na Balkanu. Međunarodnu poternicu za njim je raspisala Srbija, a kasnije i njegova matična Crna Gora. Opasnog Crnogorca traži Interpol i u bekstvu je od februara 2021. godine. Verovatno ga kriju njegovi poslovni partneri u Južnoj Americi", navedeno je u članku portala aktuality.

Istaknuto je da je između ubistva Vukovića u Beogradu u januaru 2020. godine i neuspelog pokušaja atentata na Zvicera u Kijevu u maju 2020. godine njihov tzv. Kavački klan preduzeo munjevitu odmazdu.

"U Grčkoj su 19. januara 2020. godine, dakle samo dva dana nakon Vukovićevog ubistva, svirepo ubili dvojicu važnih predstavnika konkurentske narko-grupe Škaljari – Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. Ovo se dogodilo pred njihovom decom i suprugama tokom večere u luksuznom restoranu u Atini, koji je tokom pucnjave bio pun gostiju", navodi se u tekstu.Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Ilustracija