" />   " />   " />


SLOVENIJA: Udar tornada kod Ilirske Bistrice


02.08.2023 08:54


Nevrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i ponegdje olujnim vjetrom stiglo je u centralnu i istočnu Hrvatsku, a u Sloveniji je zabilježen udar tornada kod Ilirske Bistrice. 

 


Na području Bjelovara za manje od dva sata palo je oko 30 litara po metru kvadratnom, javili su hrvatski mediji.

Državni meteorološki zavod izdao je narandžasto upozorenja za karlovačku i zagrebačku regiju i upozorio na moguće bujične poplave uz granicu sa Slovenijom.

Očekuje se pojačan vjetar, čiji će najjači udari biti 65 kilometara na časa, a moguće su i obilnije padavine.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja", kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu i napominju da su moguća oštećenja na imovini, drveću, kao i olujni udari vjetra i led.

Nevrijeme s jakim vjetrom i gradom zahvatilo je dijelove Slovenije, a meteorolozi su potvrdili da je u toj državi večeras zabilježen udar tornada, kod Ilirske Bistrice.

Agencija za zaštitu životne sredine /ARSO/ navela je da je kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 kilometara na čas.

Кako su objasnili, vjetar u vrtlogu vjerojatno bio i jači, ali istovremeno na širem području nije bilo jačih udara vjetra.

"Brojne intervencije u posljednjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na priličnu štetu", javlja ARSO, dodajući da su tornada veoma rijetka pojava.Izvor: Srna
Foto: Facebook/Printscreen