Prvi čovjek UN-a odgovorio na pismo Željke Cvijanović


20.07.2023 07:11


Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poslao je odgovor Misiji BiH pri svjetskoj organizaciji preko koje je 11. jula u kancelariju generalnog sekretara proslijeđeno pismo Željke Cvijanović, predsjedavajuće Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. 



U pismu je Željka Cvijanović zatražila od generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da se dostave dokumenti, odnosno odluka Savjeta bezbjednosti UN-a o imenovanju Kristijana Šmita na mjesto Visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

“Poštovani generalni sekretaru, kao izabrani član i trenutno predsjedavajuća tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ljubazno tražim da nam dostavite relevantne dokumente od značaja za našu zemlju, odnosno odluku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u skladu s Aneksom 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum) iz 1995. godine”, stajalo je u pismu koje je uputila Željka Cvijanović.

U odgovoru generalnog sekretara, koji je na svom Twitter nalogu objavio dopisnik AlJazeere Balkan iz Vašingtona Ivica Puljić se navodi:

“U vezi implementacije civilnog dijela Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini želim vas podsjetiti da Ujedinjeni narodi nisu potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma niti su članovi PIC-a (Savjeta za implementaciju mira), jedinog releventnog tijela za imenovanje Visokog međunarodnog predstavnika za BiH.

Dokumenti Savjeta bezbjednosti su javnosti na raspolaganju u službenom dokumentacijskom sistemu UN-a na adresi https://documents.un.org “, navedeno je.

“Sekretarijat Ujedinjenih naroda ostaje posvećen podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju”, stoji u odgovoru.

Puljić je uz snimku Guterresovog odgovora dodao:

“Ovim su otklonjene svake sumnje da Savjet bezbjednosti treba potvrditi postavljenje Visokog međunarodnog predstavnika u BiH o čemu godinama neutemeljeno galame Milorad Dodik i njegovi sateliti.

Dakle, Kristijan Šmit jeste legalno postavljen na mjesto Visokog predstavnika, napisao je.

 



Izvor: Fokus
Foto: Fokus