U reprezentaciju samo ako spavaš sa selektorom


13.07.2023 08:13


Svjetska fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je istragu protiv selektora ženske fudbalske reprezentacije Zambije, Brusa Mvapea nakon što ga je anonimna reprezentativka u razgovoru za "The Guardian" optužila da traži seksualni odnos u zamjenu za mjesto u reprezentaciji.



Selektor ženske reprezentacije Zambije, Mvape našao se u centru pažnje nakon što je neimenovana reprezentativka ove zemlje odlučila javno istupiti i optužiti ga za nemoral.

Po njenim riječima za "The Guardian", Mvape je za mjesto u reprezentaciji od igračica tražio da spavaju s njim.

"Ako želi spavati s tobom, moraš reći da. Postalo je normalno da trener spava s igračicama u našoj reprezentaciji", istakla je ona.

Drugi izvor otkriva kako je igračicama prijećeno ako se usude išta reći na ovu temu.

"Curama se prijeti ako se usude reći nešto o onom što se dogodilo. Fudbalski savez zatvara oči jer reprezentacija postiže dobre rezultate. To je njihov način da pokažu javnosti da je sve u najboljem redu. Ustvari je sve veoma ružno."

Bruce Mvape je novinarima "The Guardiana" bio nedostupan, ali se javio generalni sekretar saveza Adrian Kašala i dao je svoje viđenje.

"Nemamo nikakvih zvaničnih žalbi od bilo koga po takvim optužbama. Ovakve optužbe su veoma ozbiljne i prebacili smo slučaj prema FIFA. Sarađivaćemo sa svima", poručio je on.

Mvape ima 63 godine i sjediće na klupi Zambije na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu, prenosi "SportSport". Debitant Zambija je u grupi sa Španijom, Kostarikom i Japanom.

Zambija prvenstvo otvara 21. jula duelom protiv Japana, a zatim im slijede mečevi sa Španijom (26.7.) i Kostarikom (31.7.).

Treba napomenuti da je pod istim optužbama i selektor kadetske U17 selekcije ove zemlje Kaluba Kangvam. Protiv njega se odnedavno vodi istraga i čeka se odluka FIFA i zambijskih inspektora.



Izvor: Nezavisne
Foto: Pixabay/Ilustracija