'Pijačarska igra Dodikova došla do crvene linije'


13.07.2023 06:44


Reagujući na današnji nagli zaokret u političkom kursu i Dodikove izjave po kojima više nije upitan teritorijalni integritet i suverenitet, kao ni evropski put BiH, lideri opozicije ističu da je na pomolu Dodikovo povlačenje i nova politička trgovina. Dodik se povlači ručnu jer je dosegao crvenu liniju, smatraju i analitičari. 



Očigledno je krenulo već viđeno. Imam osjećaj da je Dodik spreman za političku trgovinu i nove odluke u NSRS. Već viđena predstava, kaže predsjednik PDP Branislav Borenović.

„Imam osjećaj da se Dodik povlači, da on trguje da traži neku slamku spasa za neke svoje poteze u koje nas je uvukao zajedno sa svoji partnerima iz „trojke“ i jednim dijelom međunarodne zajednice. Sve su oni ovo zakomplikovali, pa neka i razrješe situaciju u koju su nas doveli jer je zaista vrlo teška po Republiku Srpsku.

Nemamo sudije u Ustavnom sudu, izbacio je Srbe iz Ustavnog suda, Dodik je izbacio Srbina iz Savjeta ministara, dao mu mjesto u upravi. Vrlo neozbiljno i ostavio je bez ministra Republiku Srpsku, danas smo najzaduženiji i danas Republika Srpska ne dobija grant sredstva“, izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, kaže da Milorad Dodik ne zna šta hoće i da vodi „pijačarsku politiku“.

„Mislim da on još nije izašao iz te pijačarske politike, neka se ne uvrjede časni ljudi koji svoj dinar zarađuju radeći na Tržnici, ali država i vođenje države nije pijaca. Ono što je sigurno da kako god se završi ova politička kriza, Republika Srpska će biti na gubitku, jer ju je Dodik gurnuo u poziciju da je regionalni problem.“ ,rekla je Trivićeva.

Dodikove izjave su na fonu političkog licemjerstva, i služe za dnevnopolitiku upotrebu, kaže analitičarka Tanja Topić.

„Mi imamo da je ta vrsta političkog licimjerstva obilježje političkog ponašanja ovdje. Ja ću podsjetiti, ako ćemo se fokusirati na ovu zadnju krizu za koju se kaže da je najdublja kriza, a vezana je upravo za Ustavni sud BiH.

Krajem juna Milorad Dodik je rekao da je SDA islamizirala politički sistem BiH i delegitimisala Ustavni sud zajedno sa strancima. Danas čujemo da je SDA bila vrlo konstruktivna u ranijoj političkoj saradnji i mnogo konstruktivnija nego današnji koalicioni partneri „trojka“, podsjetila je Topićeva.

Ona podsjeća i da je Dodik donedavno bakirovcima nazivao svakog ko je imao bilo kakavu saradnju sa SDA, a sada mijenja mišljenje o toj političkoj opciji.

„Za sve političke oponente iz RS koji su u jednom trnenutku sarađivali i i bili u jednoj vrsti koalicije ili partnerstva sa SDA, da su etiketirani, optuživani, da su bakirovcii da su izdajnici koji ne prate tu srpsku patriotsku liniju u politici.

Danas slušamo drugačije izjave tako da te izjave nemaju konstantu, one se mijenjaju u zavisnosti od dnevnopolitičke upotrebe i vidimo da one služe uvijek zapravo za povlačenje ručne u onom trenutku kada dosegnete tu takozvanu crvenu liniju po kojoj se ova politika kreće decenijama.“

Svi sagovornici su jedinstveni u ocjeni da je Dodik ponovo spreman na povlačenje nakon još jedne u nizu političkih kriza koje je sam izazvao neodmjerenim izjavama i odlukama čije donošenje je inicirao u NSRS.



Izvor: BN
Foto: Twitter