Srbački ribolovci 'pretplaćeni' na somove - kapitalce


13.07.2023 06:39


Članovi Sportsko-ribolovnog društva 'Bistro' iz Srpca u poslednje vrijeme zabilježili su veliki uspjeh u ulovu kapitalnih primjeraka ribe, a naročito su bili 'pretplaćeni' na somove kapitalce. Najviše somova upecano je u Vrbasu, nizvodno do ušća ove rijeke u Savu, ali je i rijeka Sava bila izdašna kada su u pitanju velike ribe “grabljivice”. 



Tako je 31. godišnji sportski ribolovac Dragan Tutnjilović imao sreću da prije bar dana ulovi soma teškog 39,2 kilograma.

Bio je dug 172 centimetra, a došao je nedaleko od ušća na varalicu, kaže Dragan kome je trebalo 30 minuta da uz pomoć starijeg kolege savlada grdosiju. Ovo mu je bio do sada najveći primjerak, a bilo ih je u njegovoj desetogodišnjoj ribarskoj karijeri dvadesetak manjih od 1,5 do 12 kilograma.

 

Rekord za sada drži 26. godišnji sportski ribolovac Duško Vekić iz Glamočana koji je, ktakodje, blizu ušća Vrbasa u Savu ulovio soma od 72 kilograma. Umaranje soma , uz pomoć čamca sa kolegom Goranom Pantelićem trajalo je tri časa, a som ih je vukao blizu četiti kilometra nizvodno. Zanimljivo je da je blinkerisanju Vekić nedavno uslovio soma teškog 20 kilograma u rijeci Vrbas, kod naselja Razboj, ali je na iynenadjenje prisutnih ribolovaca ribu ponovo vratio u vodu.

 

Za Nebojšu Šarića, dugogodišnjeg sportskog ribolovca iz Kaoca, može se slobodno reći da je specijalista za somove. Tačan broj ulovljenih nije zapamtio, ali su neki od njih bili teški izmedju 25 I 46 kilograma.

 

Ima i onih ribolovaca koji ne žele da se pohvale bogatim ulovom I pecarskim znanjem, kao što su Dragan Skrobonja I Velimir Jovičić iz Srpca. Oni se služe klasičnim ribarskim štapovima, a za mamce koriste, uglavnom, bijele gliste, durdubak I “vodeni cvijet”.

Nerado otkrivaju lokavcije na kojima pecaju, pa im je najčešći odgovor na pitanje gdje su ulovili ribu “Tamo, kod krive vrbe”! Dakako, riječ je o starijim I iskusnim ribarima koji ne otkrivaju omiljena ribarska mjesta, gdje bacaju krmu za ribu.

 



Izvor: BN/ S. K.
Foto: Ustupljene fotografije