Počelo povlačenje kosovske policije na sjeveru KiM


13.07.2023 06:36


Povlačenje tzv. kosovske policije iz opštinskih zgrada na severu KiM počelo je na osnovu odluke privremenih prištinskih institucija. 



Počelo je povlačenje policije iz tri opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, rekao je zamenik direktora policije za region Sever Veton Eljšani za Tanjug.

Vlada privremenih prištinskih institucija je u utorak saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta.

Pored toga, kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

U saopštenju prištinske vlade se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako se navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug