Dodik popušta, poziva na ubrzanje BiH u EU


12.07.2023 11:58


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas na konferenciji za novinare da ne osporava evropski put BiH. 



Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas, na konferenciji za novinare, da ne osporava evropski put BiH.

"Niko ne osporava teritorijalni integritet BiH rekao je Dodik i dodao da je upitan suverenitet zbog prisustva stranava u BiH.

On je rekao da je u razgovoru sa evropskim zvaničnicima ponudio da ispune reformske zahtjeve ali da oni kažu kada BiH ulazi u EU.

"Treba potvrda teritorijalnog integriteta BiH sa dva entiteta i suverenitet da se vrati institucijama BiH", kazao je Dodik.

On je rekao da EU treba da ojača evropski put za koji se, kako je rekao, i on zalaže.

On je rekao da ima problema sa Trojkom iz FBiH i da bi neke stvari lakše rješavao sa SDA.

Naglasio je da Republika Srpska ništa ne radi na plaanu secesije.

Predlaže da se postojeća situacija riješi tako da se sve vrati na početne pozicije, da se poništi pravilo Ustavnog suda BiH o donošenja odluka većinom, koja je donesena bez prisustva sudija iz Republike Srpske.

"Nakon toga Republika Srpska povlači sporne zakone o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj i o neobjavljivanju odluka u Službenom glasniku Republike Srpske.

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu, prije Dodikove konferencije za novinare, održan je sastanak zvaničnika iz BiH, sa državnog i entitetskih nivoa vlasti, sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom i direktoricom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU Angelinom Eichhorst.



Izvor: BN
Foto: BN