" />   " />   " />


Krivične prijave za Šmita i direktora Službenog lista BiH


08.07.2023 14:11


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je podnio krivične prijave protiv Kristijana Šmita zato što se neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika i direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine, jer je omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika. 

 


Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN – napisao je Dodik na Tviteru.

On je naveo da se Šmit, u namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je istakao da je Šmit time počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

– Protiv Dragana Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor `Službenog lista BiH`, svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u `Službenom listu BiH` usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH.



Izvor: Srna
Foto: Srna