" />   " />   " />


Zaharova: Moskva podržava zahtjev Srbije o sjednici UN


08.07.2023 13:39


Moskva smatra da je prijedlog Srbije da se održi sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji blagovremen, izjavila je predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. 

 


- Zabrinuti smo zbog nove spirale eskalacije nasilja u srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Situacija izmiče kontroli i pojavila se neposredna prijetnja po opstanak srpskog naroda na Kosovu - navela je Zaharova, povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi održavanja sjednice Saveta bezbjednosti UN o Kosovu.

Zaharova je ocijenila da je problem u politici etničkog čišćenja, pogroma, protjerivanja i terora nad Srbima koju vode kosovske albanske “vlasti” i upozorila da se sve to dešava uz punu podršku SAD i EU, koje ne žele da zaustave ultraradikale u Prištini.

- Umjesto toga, zapadne prestonice traže nove načine da izvrše pritisak na Beograd i na srpski narod, fabrikujući besramne optužbe, uključujući i one koje su uperene protiv predstavnika Srpske pravoslavne crkve. Rusija dijeli mišljenje predsjednika Srbije o trenutnoj kriznoj situaciji - naglasila jeZaharova.

Ona je poručila da svaki korak ka rješenju krize na Kosovu i Metohiji, kao i dijalog zainteresovanih strana, mora da se vodi u okviru međunarodnog prava i na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Vučić je ranije saopštio da će zatražiti sastanak s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi s napetošću na Kosovu i Metohiji, a zatim i hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN.

On je dodao da će razmotriti poziv da se sve bezbjednosne snage kosovskih Albanaca proglase terorističkim.

Vučić je naveo da zahtjev Beograda upućen članovima Savjeta bezbjednosti UN sadrži poziv da se prekine djelatnost svih kosovsko-albanskih struktura koje predstavljaju opasnost za Srbije, kao i da se izvrši demilitarizacija.



Izvor: Agencije
Foto: Agencije