Hrana koja će odbiti komarce


03.07.2023 11:14


Ljetno vrijeme je donijelo i glavne trenere naših živaca - komarce, što znači da je sezona mazanja raznim preparatima, koji će nas spasiti od iritantnog svraba, uveliko počela.Postoji način da izbjegnete susrete sa njima, a da ne izbjegavate izlazak iz kuće.

Naime, komarce odbija miris i sastav ovih namirnica, a ako ih konzumirate više u toku ljeta, smanjićete broj susreta sa ovim mini-vampirima.LukBijeli luk ili crni luk, sasvim je svejedno. Kada jedete ovu namirnicu, oslobađa se jedinjenje alicin, koje odbija komarce.

Možete ih jesti u sklopu nekog obroka ili posebno.Jabukovo sirćeNeprimjetno je nama, ali miris koje tijelo dobija nakon što konzumirate jabukovo sirće, odbija komarce. Preporučuje se jedna kašika na dan u sklopu salate ili drugog obroka.Sočivo, pasulj, paradajzOve tri namirnice su u istoj grupi, jer sva tri sadrže tiamin, poznatiji kao vitamin B1. Iako možda ne primjećujete toliko, ali ovaj vitamin odbija bube generalno.Slana hranaKada jedete slanu hranu, vašem tijelu se povećava nivo soli i ubrzo postaje nepodnošljivo za komarce.

Ipak, ne treba osporavati da su preparati takođe odlični za ujede komaraca. Njima štitite tijelo spolja, a hranom iznutra.Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay/Ilustracija