Ima li Republika Srpska 320 miliona za vraćanje duga?!


19.06.2023 08:42


U kakvom su stanju javne financije u Republici Srpskoj i dalje je tema kojom se bave i ekonomisti, ali i zabrinuti građani.Podsjećamo, Republika Srpska treba do 28. juna da isplati ogromnih 320 miliona maraka.

U toku ovog mjeseca emituje se više emisija obveznica i trezorskih zapisa, a pažnju javnosti zaokupila je rasprava o izvršenju budžeta za prethodnu godinu.

U opoziciji kažu da je stanje gore nego što je javno prikazano.

Budžetski okvir Srpske za 2022. iznosio je 4,46 milijardi KM. Prema riječima ministra finansija Zore Vidović (SNSD), a i konsolidovanom izvještaju o budžetu, prihodi su bili 3,68 milijardi, a rashodi oko 3,8 milijardi - a deficit je, prema njenim tvrdnjama, manji nego u susjedstvu.

Iz opozicije stižu optužbe da je stanje mnogo gore, nego što je to prezentovano. Navode i da je Fiskalno vijeće, na koje se ministrica Vidović poziva, u svom izvještaju navelo da je deficit u budžetima mnogo veći.

Dodaje da u skladu sa izvještajem, koji je imao veći deficit, pravila nalažu da budžet za narednu, to jeste ovu godinu bude planiran sa suficitom, što sada nije urađeno.

Vlast napominje da je situacija dobra, najavljuje nove investicije i redovno servisiranje svih obaveza.

“Republika Srpska stoji stabilno i pored blokada koje čine američka i britanska ambasada”, poručuje entitetski predsjedni Milorad Dodik (SNSD).

Ekonomski analitičari napominju da je, bez obzira na sav vanredni priliv novca u 2022. godini,  vlast bila rastrošna, te da je nedopustiv ovoliki deficit.

“Priliv po osnovu indirektnih poreza je nesrazmjerno veliki i odnio je neplaniranih 550 miliona KM u budžet RS. Ako je bio deficit od 460 milona, onda bi to moglo biti preko milijarde”, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović, piše federalna.ba.

Pavlović kaže da su to ogromna sredstva za ovako malu ekonomiju kao što je u RS, te da je tolika razlika nedopustiva po svim standardima.Izvor: Agencije
Foto: Ilustracija