Od ponedjeljka novi način plaćanja auto-puta u BiH


17.06.2023 10:06


Vršilac dužnosti izvršnog direktora za upravljanje i održavanje "Autocesta FBiH" Mirko Rogić, izjavio je da je ovo preduzeće potpisalo memorandum o saradnji sa "Autoputevima Republike Srpske" o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH.Sistem bi trebao da postane funkcionalan 19. juna.

"Tako će korisnici moći na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući putarinu beskontaktno korišćenjem ličnog TAG uređaja. To znači da će naši korisnici elektronske naplate plaćati putarinu na naplatnoj rampi na kojima upravljaju 'Autoputevi Republile Srpske' i obrnuto.

Uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema za korisnike je planirano da pokrenemo od ponedjeljka 19. Juna", navodi Rogić.

Ističe da će troškovi za korisnike ostati isti jer se radi o TAG-ovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom uređaju gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu Republike Srpske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća.

"Oko 73 odsto kamiona, kao i svako četvrto putničko vozilo, vrše plaćanja elektronski. Kada počne primjena oba sistema će funkcionisati paralelno. Korisnici koji već imaju TAG uređaje neće morati da kupuju nove, već će biti dovoljno da postojeći donesu na neko od naplatnih mjesta i da izvrše prekonfiguraciju da taj isti TAG radi i u dijelu kojima upravljaju „Autoputevi Srpske“. Korišćenjem TAG uređaja u našem sistemu neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog preduzeća", kazao je Rogić.

Naglašava da će korist od primjene ovog sporazuma biti najvidljiviji tokom ljetne sezone kada najveći broj turista prolazi kroz BiH, gdje ih na nepunih 240 km čeka 23 naplatna mjesta.

"Očekujemo da će se jedinstvenim sistemom naplate povećati bezbjednost u saobraćaju i da će se smanjiti gužve na autoputevima. Novi način plaćanja putarine trebalo bi i da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špici sezone čekati u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije", kazao je Rogić.

Rogić najavljuje da je u planu proširenje projekta na zemlje regiona i to najprije sa Hrvatskom...Izvor: Klix
Foto: Klix