Srpkinja osma najbogatija žena na svijetu


30.05.2022 08:44


Aleksandra Meljničenko milijarderka, preko noći postala vlasnica dve kompanije. Ruski biznismen Andrej Meljničenko prepisao je vlasništvo dve kompanije za proizvodnju uglja i đubriva svojoj supruzi Aleksandri i to dan pre nego što mu je Evropska unija uvela sankcije, prenosi Rojters.Meljničenko, koji je izgradio poslovnu imperiju nakon pada Sovjetskog Saveza, odrekao se vlasništva u rudarskoj kompaniji SUEK AO i kompaniji za proizvodnju đubriva „Jurokem grup“ 8. marta u korist svoje supruge.

Sve do tada Meljničenko je vlasništvo nad kompanijama držao kroz lanac trustova i korporacija na adresama u Moskvi, švajcarskom gradu Cug i ostrvskim državama Kipru i Berumadama.

Ubrzo nakon što su se venčali, Andrej je Aleksandru proglasio naslednikom vlasništva nad kompanijama, koje bi nasledila u slučaju njegove smrti, navode Rojtersovi izvori koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by VladimirSimic1 (@vladimirsimic1)Kada je, međutim, rat u Ukrajini izbio 24. februara Andrej Meljničenko strahovao je da bi njegova poslovna imperija mogla da postane meta sankcija EU. Zbog toga je manje od dve nedelje kasnije – 8. marta prebacio vlasništvo obe kompanije na suprugu.

Sutradan, 9. marta EU je obelodanila da uvodi sankcije svim ljudima bliskim režimu Vladimira Putina, među kojima je i Meljničenko. Sankcije su uključile zamrzavanje njegove imovine, zabranu ulaska u EU i zabranu entitetima iz EU da ga finansiraju. Sankcijama, međutim, nisu obuhvaćena njegova supruga niti deca.

Nekoliko dana kasnije, jedna od jahti Andreja Meljničenka zaplenjena je u Trstu.

Rojters navodi da nije uspeo da stupi u kontakt sa Meljničenkovima. Portparol kompanije SUEK takođe nije odgovorio na ove tvrdnje, ali je „Jurokem“, stacioniran u Švajcarskoj potvrdio da je Aleksandra zamenila supruga na mestu vlasnika kompanije. O tome je prvi pisao švajcarski list Tages-ancajger.

Magazin Forbs je prošle godine rangirao Andreja Meljničenka osmim najbogatijim Rusom sa bogatstvom od 18 milijardi dolara.Izvor: RTS/Reuters
Foto: https://www.instagram.com/vladimirsimic1/