Direktori i ministri na račun građana kupuju alkohol


13.06.2023 06:43


Kod javnih nabavki u državnim preduzećima, ministarstvima, javnim ustanovama u BiH nije rijetkost da se nabavlja alkohol od novca građana za potrebe reprezentacije, tačnije doček gostiju, delegacija.



Najsvježiji primjer je narudžba uprave preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) za potrebe reprezentacije 548 flaša alkohola ili 386 litara za koje će platiti oko 17.000 maraka sa porezom.



Zabranjeno je konzumiranje alkohola na radnom mjestu



Da situacija bude gora, nije isključeno da se alkohol konzumira u toku radnog vremena na radnom mjestu pod izgovorom posjeta delegacija.

- Što se tiče nas koji predstavljamo državne službenike u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, to je za nas neprihvatljivo. Gdje je državna služba, ne smije biti alkohola. Moguće je da se sa delegacijama izlazilo u određene restorane, gdje su doručkovali, ručali, večerali i neko od gostiju recimo da naruči alkohol. To ne može niko spriječiti, ali u organima i tijelima uprave da se događa, bilo bi jako nekorektno, ako se događalo.

Jedino je moglo kod određenih resornih ministara, premijera od kantona, preko Vlade FBiH, a kod državnih službenika, to je nezakonito i ne smije se događati - govori nam Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Uvidom u plan nabavki za ovu godinu Službe za zajedničke poslove instutucija Bosne i Hercegovine stoji planirana nabavka alkohola u visini od 25.000 KM.



Izvor: Faktor
Foto: Capital