Preminuo Silvio Berluskoni


12.06.2023 11:53


Preminuo bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni u 87. godini u Milanu. 



Ovu vijest su javili italijanski mediji.

Kako prenosi La Stampa, lider stranke "Napred Italijo" (Forza Italia) u petak je primljen u bolnicu San Rafale, a u posljednjih nekoliko godina bio je nekoliko puta hospitalizovan.

U januaru 2022. liječio se od ozbiljne infekcije urinarnog trakta, a u septembru 2020. bio je pod nadzorom ljekara zbog upale pluća izazvane koronavirusom.

U posljednjih 50 godina nije bilo dana u kojem se njegovo ime nije spominjalo, na televiziji, u novinama, u parlamentu, u kafanama, na stadionu, a ostaće upamćen i po tome što je podelio javno mnjenje.

Građevinski izvođač, televizijski tajkun, predsednik fudbalskog kluba Milan, a potom i Monce, osnivač stranke Forca Italija, bio je optužen u senzacionalnim suđenjima.

Kako se navodi, sve u vezi s njim bilo je preterano, a u jednom trenutku njegova popularnost je bila je ogromna.

Smatra se i najbogatijim čovekom u Italiji, a svoje ogromno bogatstvo izgradio je prvo kao građevinski izvođač, a zatim kao katodni vizionar.

Osnovao je 1980. godine Kanal 5, kome su pridodati Italia Uno i Rete 4.

Ostaće upamćen i po zloglasnim "bunga bunga" žurkama koje je organizovao u svojoj vili tokom premijerskog mandata, zašta je ćutanje svedoka plaćao novcem, automobilima, kućama, a za šta mu se sudilo više od osam godina.

Berluskoni je prvobitno 2013. godine proglašen krivim da je platio seks sa tada sedamnaestogodišnjakinjom Karimom El-Mahrug, marokanskom trbušnom plesačicom poznatom kao Rubi, ali je ta tužba poništena jer su njegovi advokati tvrdili da nema dokaza da je znao koliko ona ima godina.

U januaru 2022. lečio se od ozbiljne infekcije urinarnog trakta, a u septembru 2020. bio je pod nadzorom lekara zbog upale pluća izazvane koronavirusom.

Od aprila je nekoliko puta bio u milanskoj bolnici, a poslednji put je primljen pre tri dana, prenosi Tanjug.



Izvor: Tanjug
Foto: Agencije