Složna braća: Sve dogovoreno, nema više blokade (VIDEO)


09.06.2023 09:01


Projekti koji su bitni za oba entiteta, poručeno je, više neće biti blokirani. 



Sjednica je bila više nego uspješna, a usaglašeno je sedam zaključaka oko kojih je postignut konsenzus , poručeno je nakon završetka zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH koja je održana u Banjaluci.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, rekao je da je važno što su i ministri sjeli za isti sto i da resorna ministarstva nastave komunikaciju i sve što oni dogovore neće biti problem da to prate i premijeri.


"Prvi zaključak je vezan za zabranu izvoza oblovine sa prostora BiH. Savjet ministara BiH bi u nekom narednom periodu trebalo da donese odluku o trajnoj zabrani izvoza ", poručio je Višković.

Druga tačka je odlaganje nuklearnog otpada na Trgovačkoj gori. Višković kaže da će u narednom periodu ići jedan glas iz BiH u cilju sprečavanja namjera Hrvatske.

Govorilo se i o izgradnji brzog ili auto puta Beograd - Sarajevo.

"Usvojili smo zaključke da je neophodna saradnja. Po pitanju obrazovanja smatramo da ima prostora da se u sferi nauke prave određeni pomaci", rekao je Višković i dodao da se govorilo i o trgovini, turizmu, sportu, a neki zaključci zbog nedostatka vremena nisu razmatrani.

Projekti koji su bitni za oba entiteta, poručeno je, više neće biti blokirani.

"Niko nikome nema namjeru da se miješa u projekte koji su bitni za taj entitet", rekao je Višković i rekao da će se odrediti projekti koje će BiH kandidovati kod Evropske unije.


Govorilo se i o raspodjeli sredstava od putarine, gdje je trenutno prikupljeno preko 200 miliona maraka, naglasio je Višković.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da smatra veoma bitnim odluke o zabrani izvoza oblovine i pitanju Trgovske gore.

"Atmosfera je bila veoma konstruktivna i dobra. Vrlo lagano smo prošli kroz dnevni red i dogovore", poručio je Nikšić misleći na pitanja gradnje autoputa Beograd - Sarajevo, druge autoputeve i brze puteve te željezničke infrastrukture.

Nikšić je poručio da je dosta sukoba i da svi treba da doprinesu tome da ljudi prestanu da odlaze iz Bosne i Hercegovine.





Izvor: BN
Foto: BN