Rusi: Zaustavljena velika ofanziva Ukrajine


05.06.2023 10:27


Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osujetilo veliku ukrajinsku ofanzivu na Donjeck, tvrdeći da je ubilo 250 vojnika i uništilo oklopna vozila. Ali iz Kijeva nije bilo komentara, a tvrdnja Rusije nije nezavisno proverena.



Ukrajinska kontraofanziva se dugo čekala, ali Kijev kaže da neće dati unapred upozorenje o njenom početku.

Još uvek je nejasno da li navodni napadi ukazuju na to da je nova ofanziva za preuzimanje ukrajinske zemlje od ruskih snaga zaista počela.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina u nedelju pokrenula „ofanzivu velikih razmera“ u regionu Donjecka koristeći šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona.

Tvrdi se da su Ukrajinci pokušali da probiju rusku odbranu, na onome što Kijev vidi kao najranjiviji deo linije fronta, ali da „nisu postigli svoje zadatke, nisu imali uspeha“.

Moskva je tvrdila da je Ukrajina izgubila 250 vojnika, kao i 16 tenkova.



Ukrajinska kontraofanziva "spremna za početak"



Ukrajina već mesecima planira kontraofanzivu. Ali želela je što je moguće više vremena za obuku trupa i dobijanje vojne opreme od zapadnih saveznika.

Zvaničnici u Kijevu su upozorili na javne spekulacije o ofanzivi, rekavši da bi to moglo pomoći neprijatelju.

„Planovi vole tišinu. Neće biti najave početka“, navelo je ministarstvo odbrane u video snimku objavljenom u Telegramu u nedelju.

Na snimku su prikazane maskirane i dobro naoružane trupe koje drže prste na usnama.

Mnogo toga je na kocki jer vlada u Kijevu treba da pokaže narodu Ukrajine – i zapadnim saveznicima – da može da probije ruske linije, okonča efektivni vojni zastoj i povrati deo svoje suverene teritorije.



Izvor: Kurir
Foto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY