Ko je naručio banane, a dobio kokain?


05.06.2023 10:25


Nižu se milionske zapljene droge, i pitanja ko je naručilac stotina kilograma zapljenjene droge, ali i kako je moguće da jedna takva pošiljka zaluta, ili da po nju niko ne dođe. Stvaraju li se u BiH narko-karteli: Ko je naručio banane, a dobio kokain?



No, ništa danas nije sumnjivije od banana. Iako nije potvrđena autentičnost, pojavila se vijest da su kod Širokog Brijega bačene banane. Bačene banane ne bi bile vijest da juče upravo u jedna firma iz Širokog Brijega nije prijavila da je u pošiljci tog južnog voća dobila veću količinu kokaina.

U upravi policije ZHK danas se niko nije javljao. Inače, ovaj MUP nije direktno nadležan za pošiljku koja je juče otkrivena, taj postupak je vodila SIPA, iz koje također nisu izašli sa konkretnim podacima. Ko je naručio 124 kg kokaina, koja su zalutala u firmu, čije je vlasnik pojavio ovaj vrijedni i ilegalni pronalazak.

Mićo Letić, policijski inspektor u penziji za N1 je kazao:

“I te banane i te zapljene, sve je to uzročno posljedično vezano, nije to baš da su slučajno zalutale. Često se u posljednje vrijeme događa da zalutaju kojekakve palete sa kojekakvim proizvodima”, kazao je.

Upravo banane su čest teret koji se koristi za prenos droga obzirom da rastu na istim područjima. Iako je najveći proizvođač banana Indija, mnogo su interesantnije pošiljke koje stižu iz Gvineje, Ekvadora, Kolumbije i Meksika do Luka na Jadranu, BiH najbližih Bara i Ploča.

“Stvaranje, onog čega sam se najviše pribojavao, narko-kartela i to je uzelo maha, i da je BIH postala plodno tlo za razvoj svih oblika kriminaliteta”, istaknuo je Letić.

U aprilu 2021. godine, kompanija iz Tuzle naručila je banane, a u kontejneru sa bananama je pronađeno, ni manje ni više nego 500kg kokaina. Policija u Hrvatskoj tada je čekala da se neko pojavi, po ovu ne tako malu pošiljku. No niko nije došao.

Početkom prošle godine slična situacija, samo je ovaj put dominirao heroin umjesto kokaina. U Luci Ploče zapljenjeno 220kg heroina i 62 kilograma kokaina, na crnom tržištu procijenjeno je da vrijedi 17 miliona eura. Ovaj put pošiljka nije stigla u bananama nego u olovnim kockama koje su stigle iz Turske, a krajnja lokacija im je bila Belgija. Iako je konvoj sa kockama praćen do Belgije, ni ovaj put se nije pojavio krajnji kupac.

Koliko je krijumčarenje drogom uznapredovalo u BiH postalo je jasno nakon raspakivanja aplikacije Sky. Prva Sky optužnica u slučaju “Railić i drugi” odnosi se upravo na organizovanu trgovinu narkoticima. Tokom dosadašnjeg postupka utvrđeno je da kilogram kokaina u nabaci košta od 37 do 39 hiljada eura, to znači da juče pronađena pošiljka prelazi vrijednost od devet miliona KM.

(N1)  Foto:



Izvor: N1
Foto: Hayat