Nova prevara na Facebooku, možete izgubiti pristup profilu


02.06.2023 09:54


Prevaranti na internetu konstantno traže nove načine kako do naivnih i lakovjernih korisnika, koje potom ili 'opelješe' ili im ukradu privatne podatke kao što je pristup na društvenim mrežama.U ovom konkretnom slučaju riječ je o Facebooku, gdje se ponovno širi jedna prevara koja je imala podosta uspjeha u ne tako davnoj prošlosti. Odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti, piše Daily Mail.

Princip je jednostavan, kroz Messenger ili preko statusa i komentara se šalju poruke tipa “vidi tko je umro”, “nećeš vjerovati tko je umro”, “strašno, gle tko je umro”, “nećeš vjerovati tko je umro, znam da ga/ju znaš pa ti šaljem”… Nikad u osnovnom dijelu poruke ne piše o kome se radi pa je potrebno kliknuti na ponuđeni link.

Oni koji kliknu, naći će se u problemima, posebno ako ispune “obrazac” ispred njih na stranici koja se otvara. Ona traži od posjetitelja upis korisničkog imena i lozinke koju koristi na Facebooku. Ako to pak učini, prevaranti dobivaju pristup računu i s njega dalje šalju svima s liste prijatelja identičnu poruku s lažnom informacijom o nečijoj smrti.

Kad netko izgubi pristupne podatke Facebooka, može ostati i bez novca, posebno ako je povezao neke druge osjetljive informacije s njime koje mogu poslužiti za krađu.Izvor: N1
Foto: Pixabay/Ilustracija