Borelj: Iznijeli smo tri jasna zahtjeva - novi izbori, učešće Srba i ZSO


02.06.2023 08:46


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj saopštio je da su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i u susretu sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani evropski zvaničnici izneli tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština. 



Borelj je u sinoćnoj objavi na svom Tviter nalogu naveo da će, ako to ne bude učinjeno, biti ozbiljnih posledice po odnose sa Evropskom unijom.

On je objavio da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao sa Vučićem i Osmani o "opasnoj situaciji na Kosovu", kao i da se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zajedno sastao sa Vučićem i Osmani.

"Sada treba da se obezbedi održavanje novih lokalnih izbora, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", napisao je Borelj.



Izvor: Tanjug
Foto: Printscreen/ec.europa.eu