U Rumuniju stigli najmoćniji borbeni avioni SAD


25.05.2023 06:39


Odred američkih borbenih aviona F-22, koji se ujedno smatraju najmoćnijim lovcima na svijetu, stigli su u Rumuniju gdje će učestvovati u vojnim vježbama sa rumunskim i italijanskim pilotima. 



Rumunsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je kako će se vježbe održavati do 26. maja i da je iz Sjedinjenih Američkih Država pored aviona stiglo i 20 pripadnika vojnog osoblja.

"Odred vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi sastavljen od otprilike 20 pripadnika vojnog osoblja i aviona F-22 Raptor, do 26. maja izvodiće zajedničke misije obuke s vojskom i avionima u okviru rumunskog vazduhoplovstva. Pored njih, u vježbama će učestvovati i italijanski piloti", saopštili su.

Prema pisanju rumunskih medija, američki avioni stigli su 22. maja u vazdušnu bazu "Emanoil Ionescu" u rumunskoj Turzii, a rumunska vojska objavila je i fotografije njihovog slijetanja.

Prema ranijem planu, glavni cilj zajedničkih misija obuke je povećanje interoperabilnosti između NATO saveznika kao i razvoj kapaciteta za reagovanje i odvraćanje.



Izvor: Klix
Foto: MUP Rumunije