U Vladi Srpske kriju imena savjetnika kao zmija noge


21.05.2023 07:40


Ministri u Vladi Republike Srpske očigledno ne mogu sve da postignu sami, pa je u ministarstvima angažovano čak 18 savjetnika.Odmah po dolasku na funkcije većina ministara u Vladi Republike Srpske požurila je da imenuje savjetnike. Tako većina ministara u Vladi pored šefova kabineta i pomoćnika, prema podacima portala Kapital, ima po jednog ili dva savjetnika.

Ministri u Vladi Republike Srpske očigledno ne mogu sve da postignu sami, pa je u ministarstvima angažovano čak 18 savjetnika.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju ima dva savjetnika. Toliko ima i Ministarstvo trgovine i turizma, ministarstvo za naučnotehnološki razvoj visoko obrazovanje i informaciono društvo, ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo finansija ima jednog savjetnika, koliko ima i ministarstvo prosvjete i kulture, saobraćaja i veza, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarstvo privrede i preduzetništva, pravde, porodice omladine i sporta, kao i ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Ministarstvo energetike i rudarstva nema savjetnike, a isti nisu angažovani ni u ministarstvu unutrašnjih poslova i u ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Novinari portala Kapital, koji su objavili ove informacije kažu da su pojedina ministarstva odbila da objave imena osoba koje su postavljne na savjetničke pozicije.

"Postavlja se pitanje zbog čega su tolika misterija imena savjetnika u Vladi, da li su u pitanju osobe koje su kompromitovane, nestručne ili oni imaju neki drugi interes zbog kojeg skrivaju imena savjetnika", kaže novinar porlata Kapital Bojana Ninković.

Sam broj savjetnika nije sporan, kaže Ninkovićeva, koliko je sporan način kako se pojedinci postavljaju na ove pozicije.

"Vidimo na spisku savjetnika da su većina imena ljudi koji su tu došli partijskom linijom", kaže Ninkovićeva za BN.

Iz opozicije ukazuju da je jedina funkcija imenovanja savjetnika da se namire apetiti stranaka vladajuće koalicije dok efekti gotovo da ne postoje.

"Ja bih volio da Zora Vidović dobije još jednog savjetnika jer ovo što se dešava sa ekonomijom Republike Srpske i ovakav krah da ne možemo ni da isplatimo kredite, a doći ćemo u situaciju i penzije da nam vise o koncu najbolji je pokazatelj kakva je uloga savjetnika u Vladi Republike Srpske", kaže Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pozicije savjetnika postoje u svim državama, međutim pored prakse u svijetu da se na te pozicije postavljaju eksperti, oni često taj posao obavljaju besplatno. Kod nas savjetnička fotelja predstavlja nešto drugo.

Savjetnici prema važećem zakonu imaju mjesečnu platu od oko dvije i po hiljade maraka.Izvor: BN
Foto: BN