Ubijen vođa narkokartela koji je radio i u BiH


22.04.2023 12:36


​Jutros oko 4.45 sati na Trešnjevci, u zagrebačkoj Ulici Florijana Andrašeca došlo je do fizičkog sukoba više osoba u jednom noćnom klubu, saopštila je zagrebačka policija.Iz vatrenog oružja s više hitaca ubijen je 41-godišnjak. Muškarac koji se dovodi u svezu s ovim krivičnim djelom je uhapšen i pod nadzorom policije.

Ubijen je Tomislav Sabljo. On je uhapšen i optužen u akciji Tebra kao jedan od vođa zločinačke organizacije koja je krijumčarila drogu, palila auta i utjerivala dugove.

Sabljo, Tomislav Sučić i još 17 osoba koje se povezuju s krijumčarskim lancem droge iz Albanije i Crne Gore, preko BiH do Hrvatske, uhapšeni su u julu 2019. godine u velikoj policijskoj akciji, piše Index.

USKOK sumnja da su Sabljo i Sučić od svibnja 2016. do sredine maja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njenog krijumčarenja, prenosi N1.

Marihuana je najprje skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku.

Ona je navodno učestvovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima grupe koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja USKOK, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15.7 tona marihuane.Milione zaradili i na kokainuNavodne vođe grupe organizovali su i nabavku 1.335 grama kokaina, čime su ukupno zaradili najmanje 84.6 miliona kuna.

Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestoro optuženika koji su zapalili najmanje četiri automobila i "pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni automobil te protivpravno naplatili dug od najmanje jedne osobe".

"USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protivpravno stečena imovinska korist, pri čemu je za dvojicu okrivljenih predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi. Takođe je u odnosu na šestoricu okrivljenih predloženo produženje istražnog zatvora", objavilo je tužilaštvo.

U julu 2021. godine optuženima u aferi Tebra, za narkobiznis na kojem su navodno zaradili čak 84.6 milijuna kuna, deblokirana je imovina vrijedna 10 miliona kuna jer u roku od dvije godine nije potvrđena optužnica.Opet završio u zatvoruSabljo je zbog Tebre u Remetincu bio od jula 2019. Izašao je 2. decembra 2021.

Tomislav Sabljo (40), nakon što je izašao iz zatvora u kojem je bio kad je uhapšen u akciji Tebra, dva puta je bio ponovo pritvaran. Prvi put u decembru 2021., ni sedam dana nakon što je izašao iz Remetinca, i drugi put u septembru 2022. U oba slučaja iza rešetaka se vratio zbog iznude ili pokušaja iznude, pisao je Večernji list.

Prvi je put ponovo uhapšen zbog sumnje da je pokušao iznuditi 77-godišnjaka, a drugi put je prijetio 33-godišnjaku i njegovoj porodici, piše Index.
Izvor: Nezavisne/Index
Foto: Cropix