Napravljen bicikl sa četvrtastim točkovima! (video)


19.04.2023 08:57


nženjeri sa YouTube kanala “The Q” uspeli su da naprave bicikl sa četvrtastim (kvadratnim) točkovima koji se uprkos dizajnu veoma lako kotrlja kao bicikl sa pravim okruglim točkovima.Vozila sa nekružnim točkovima nisu sasvim nova ideja bilo je i pre primera u biciklističkom svetu inovatora. Ovaj bicikl sa četvrtastim točkovima kojeg je stvorio inžinjer Sergij Gordjejev YouTube kanala “The Q”  se može dobro voziti skoro svuda i to s lakoćom!

Točkovi ovog čudnog bicikla su napravljeni od ugaonog čelika, što ih čini čvrstim i neverovatno teškim. Iako im zapravo nije potrebna dodatna struktura za snagu, oni imaju žbice koje montiraju centralnu glavčinu za pričvršćivanje “točkova” na osovinu bicikla.

Međutim, kvadrati nisu dizajnirani da se kotrljaju ali….ovi jesu!

Umesto toga, opremljeni su zupčanicima i mali valjcima, na kojima je “postavljena staza” od biciklistikog lanca i širokih guma.

Kada vozač pedalira biciklo, ovo pokreće “stazu”, koja onda pokreće bicikl. Pametno, urađeni mehanizam staze je uredno sakriven pod gumama bicikla te tako bukvalno zbunjuju prolaznikle koji vide ovaj bicikl sa četvrtastim (kvadratnim) točkovima!

Na kraju pogledajte video kako izgleda vožnja bicikla sa četvrtastim točkovima:Izvor: Zanimljivosti
Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN