Patrijarh: Molitiva za mir jača je od svakog oružja


14.04.2023 11:29


Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u uskršnjoj poslanici sve verne ljude da umnogostruče molitve za mir i očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, ističući da je za SPC otuđenje te pokrajine od države Srbije, "posredno ili neposredno, defakto ili dejure - neprihvatljivo". 



Patrijarh je, takođe, u poslanici pozvao vernike da se mole za mir u Ukrajini i ukazao na neopohodnost očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

"Radujemo se danas, draga duhovna deco naša, radujemo se i proslavljamo Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista iz mrtvih jer čineći to dobijamo zalog sopstvene pobede nad okovima smrti i svetu blagovestimo radost života", navodi se u poslanici objavljenoj na sajtu SPC.

To je braćo i sestre, kako je naveo patrijarh, vera crkve pravoslavne koji nam otriva mileševski Beli anđeo, pokazujući nam prazan grob Hristov uz poruku: "Ne plašite se!".

Bog je te reči ohrabrenja govorio u najrazličitijim okolnostima pojedinačnih i narodnih iskušenja, raspeća i nevolja, navodi se u Vaskršnjoj poslanici.

"Radujemo se jer nas uprkos svim prilikama i neprilikama prate krupne i mirne raške oči Belog anđela – najlepše, najvoljenije i najslavnije freske stvorene u našem rodu – govoreći nam da Isus Nazarećanin, na krst Raspeti, ustade iz groba", naveo je patrijarh.

Patrijarh je naglasio da, kao što su nas snaga vere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Кosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja.

"Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove. Znajte da je molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja. Arhijereji i verni narod Srpske Pravoslavne Crkve, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Кosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, defakto ili dejure, neprihvatljivo.

Molimo se Spasitelju i zalažemo za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Кosovu i Metohiji mesta za sve. Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze.

Patrijarh je naglasio da posebno pozivaju na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura.

"Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države", naveo je patrijarh.

On je u poslanici naglasio i da je Gospod Isus Hristos takođe, rekao "Ne boj se! Samo veruj!" Jer, vera koja prožima i osmišljava životni put, koja sokovima blagodatne snage hrani svekoliko ljudsko biće, uistinu može sve.

Patrihjarh je pozvao i na molitivu za mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav.

"Danas se Vaskrslom Gospodu posebno molimo za Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu, njenu jerarhiju i njen verni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu", naveo je on.

Vernicima i svima koji čuju reči Belog anđela je poželeo srećan, čestit i blagosloven, praznik i poručio: 'Ne plašite se! Isusa tražite Nazarećanina, raspetoga. Ustade, nije ovde'. Gde god da se danas bilo ko od nas nalazi, pozdravljamo se pozdravom večne radosti'.



Izvor: Tanjug
Foto: Beta