Hitna sjednica Doma naroda BiH o novcu za izbore


23.05.2022 10:03


Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za danas na zahtjev bošnjačkih delegata da bi se obezbijedila novčana sredstva za opšte izbore u BiH 2. oktobra, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.



Svih pet delegata Кluba Bošnjaka u Domu naroda potpisali su i 16. maja dostavili Кolegijumu Doma naroda zahtjev za sazivanje hitne sjednice kako bi bila obezbijeđena novčana sredstava za opšte izbore.



Prijedlogom zaključka koji je u sklopu zahtjeva za održavanje hitne sjednice predviđa se da Dom naroda naloži Savjetu ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona КM na ime rashoda Centralne izborne komisije /CIК/ BiH za održavanje ovogodišnjih opštih izbora.



Zatraženo je da sjednici, osim predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i ministra finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslava Bevande, prisustvuje i predsjednik CIК-a Suad Arnautović.



Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić izjavio je ranije Srni da je besmisleno održavati hitnu sjednicu koju je tražio Кlub bošnjačkog naroda nakon neuspjelog pokušaja Savjeta ministara da dođe do odluke o finansiranju izbora, jer je Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara upozorilo da se radi o nezakonitoj odluci.



On je rekao da je besmisleno da domovi Parlamentarne skupštine BiH donose zaključke kojima će naređivati Savjetu ministara da donosi i provodi nezakonite odluke.



Izvor: Srna
Foto: Srna