Kako se Dodik odrekao Mila i to preko twitera? (VIDEO)


06.04.2023 08:34


U Crnoj Gori se još sabiraju utisci nakon predsjedničkih izbora na kojima je nakon tri decenije vlasti poražen Milo Đukanović. Dobar dio svoje karijere proveo je u odličnim odnosima sa ovdašnjim najdugovječnijim predsjednikom Miloradom Dodikom, koji mu je javno otkazao podršku. Milorad Dodik se odrekao Slobodana Miloševića, svog političkog mentora i okrenuo mu leđa u trenutku kada je njegova politička moć počela da se gasi. Sličnu sudbinu je nedavno doživio i Milo Đukanović, kojeg je Dodik nesebično podržavao u vrijeme kada se zalagao za odvajanje Crne Gore od Srbije, ali i prije i poslije toga.

“Naš prijedlog je bio ovdje danas da Vladi Crne gore predložimo potpisivanje sporazuma o specijalnim odnosima, na šta mi imamo pravo u okviru Dejtonskog sporazuma i to je nešto što ćemo finalizirazi kasnije” rekao je Milorad Dodik tokom posjete Podgorici 2009. godine dodajući da "Crna Gora i njena vlast imaju političku čistotu".


O vremenu kada je politička ljubav između Banjaluke i Podgorice cvjetala, u više navrata govorio je i sam Đukanović.

“Najprije želim da vam potvrdim da je gospodin Dodik bio zaista vrlo konstruktivan u onoj fazi u kojoj je Crna Gora pokušavala da ostvari svoje demokratsko pravo da u procesu disolucije ex Jugoslavije testira raspoloženje svojih ljudi da i ona poput, već do tada četiri bivše jugoslovenske republike , u ovom slučaju - ne uspostavi, nego obnovi svoju nezavisnost. I ja mislim da je gospodin Dodik to radio na bazi procjena da će to biti doprinos regionalnoj stabilnosti, rekao je Đukanović u intervjuu za BN 2019. godine.

Đukanović je uživao Dodikovu podršku sve dok mu crnogorski narod 2020. godine nije okrenuo leđa.

“Ovo je simbolički kraj takvog jednog režima koji se zasnivao na svađi i opstrukciji srpskog nacionalnog bića i srpskog nacionalnog interesa u Crnoj Gori, izjavio je Dodik 2021. godine.

Nakon deklarativne podrške njegovom protivniku Jakovu Milatoviću , Dodik se ponovo javno odrekao Mila Đukanovića i to preko Tvitera!

“Kada je Milo Đukanović počeo da radi protiv Srba, a potom i protiv pozicioniranja Republike Srpske i Srbije, od strane Crne Gore i politike koju je on kreirao, apsolutno se stavio na stranu protivnika srpskog naroda. Time je izgubio podršku i poštovanje”, objavio je Dodik na Tviteru dan nakon Đukanovićevog poraza na izborima..

O sličnostima i razlikama između Dodika i Đukanovića i posljedicama njihove dugotrajne vladavine, rečeno je i napisano dosta toga. U jednom su gotovo svi saglasni: zajednički su im diktatorski odnos prema opoziciji i medijima koji nisu pod njihovom kontrolom i revnosno ispunjavanje naloga iz stranih centara moći.Izvor: BN
Foto: Agencije