Pivo u prahu? Kreće proizvodnja...


01.04.2023 13:08


Neuzeller Klosterbräu, pivara u istočnoj Nemačkoj, je osmislila način da napravi odnsno proizvodiće pivo u prahu, koje kada se pomeša sa vodom, ima isti ukus kao originalno fabričko pravljeno pivo!



Globalna industrija piva je ogromna, ali je i jedna od najmanje efikasnih na svetu. Prevoz velikih količina piva flaširanih u teškim staklenim bocama širom sveta je skup, ali šta ako ne biste tako morali da radite?

Šta ako bi neke od najpoznatijih svetskih pivara mogle da isporučuju pivo u obliku praha, a kompanija koja prima samo bi morala da joj doda vodu?

Nemačka pivara Neuzeller Klosterbräu tvrdi da je smislila proces za pravljenje bilo koje vrste piva u obliku praha, uključujući alkohol i karbonizaciju. Sve što neko treba da uradi je da doda vodu i na kraju postane mu obično pivo kakvo se pravi i pije danas u svetu.

“To je prvo kompletno pivo na svetu u prahu i moglo bi da promeni svet. Dodajte vodu i dobićete pivo sa potpunim ukusom piva, uključujući alkohol i ugljen-dioksid i pjenu. U principu, možemo proizvesti bilo koje pivo na svetu korišćenjem metode — tamno pivo, svetlo pivo, indijsko bledo pivo, bilo kakvo! ” rekao je Stefan Friče, generalni direktor pivare, za Times.

Friče je priznao da će pivopije u početku najverovatnije biti skeptični prema svom pivu u prahu, ali je naglasio da inovativni proizvod nije namenjen zameni klasičnog piva.

Uglavnom je dizajniran kao alternativa za prekookeansku isporuku, jer “nema smisla uvoziti staklene boce, puniti ih nemačkom vodom i zatim slati pivo u Afriku ili Kinu ili bilo gde“. U međuvremenu, nemačke pivare će najverovatnije nastaviti da proizvode tradicionalno pivo za evropsko tržište.

Neuzeller je navodno razvio svoje revolucionarno pivo u prahu u poslednje dve godine, uz pomoć vladinog finansiranja. Iako nije prvo pivo u prahu na svetu, ono se razlikuje od svih ostalih jer može da sadrži alkohol i karbonizaciju u prahu.

“Želimo potpuni ukus piva. Imamo penu, već imamo ukus piva. Želimo da dodamo ugljen-dioksid u obliku praha. Želimo da dodamo alkohol u obliku praha“, rekao je Stefan Friče.”Sve to možemo da uradimo sa prahom. I, naravno, apsolutno je fascinantno da smo uspeli.!”

Neuzeller Klosterbräu želi da svoje pivo u prahu učini komercijalno dostupnim ove 2023.godine.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay/Ilustracija