OBJASNILI: Zašto je poništeno glasanje za EUROSONG u šest zemalja


20.05.2022 11:03


Evropska radiodifuzna unija (EBU) poništila je glasanje žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore u drugom polufinalu evrovizijskog takmičenja u Torinu, jer je utvrdila da su glasali mimo pravila takmičenja za Pesmu Evrovizije, prenio je RTS.U objašnjenju EBU, na zvaničnom sajtu Evrovizije, navodi se da su članovi žirija šest zemalja stavljali upravo tih zemljalja u vrh liste, izuzimajući sopstvenu zemlju, jer za nju ne mogu da glasaju, dok su članovi žirija drugih država pjesme ovih šest učesnika Evrosonga rangirali ispod osmog mjesta.

Takav način glasanja, po mišljenju EBU, nije u skladu s obrascem glasanja koji je utvrdio partner koji prati glasanje, a potvrdilo nezavisno tijelo za praćenje glasanja.

Nesaglasnost s obrascem glasanja ogleda se u činjenici da je pet od šest zemalja bilo rangirano ispod osmog mjesta kod članova žirija preostalih zemalja koje su se takmičile u drugom polufinalu Evrosonga, kao i kod žirija Njemačke, Velike Britanije i Španije, koji su takođe glasali tokom druge takmičarske večeri.

Četiri zemlje bile su čak rangirane među posljednjih šest, te EBU ocjenjuje da je takva količina neregularnosti bez presedana.

Zbog toga je EBU odlučila da iskoristi pravo da ukloni glasove žirija šest zemalja i zamijeni ih automatski izračunatim rezultatom glasanja, kako bi se utvrdio konačan rezultat glasanja u drugom polufinalu.

Glasovi žirija šest zemalja nisu korišćeni ni u finalu takmičenja, kako bi se očuvao integritet sistema glasanja na Evrosongu.

Odluke su odobrili predsjednik Referentne grupe Pjesme Evrovizije i zamjenik generalnog direktora EBU-a, u skladu s pravilima glasanja na takmičenju, piše u zvaničnom saopštenju Evrosonga.

Glasovi ovih šest zemlja, inače, nisu uticali na plasman predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte, koja je učestvovala u drugom polufinalu.

Prema glasovima koji su proglašeni za neregularne, predstavnica Srbije je osvojila 21 poen, dok je prema automatski izračunatim glasovima Konstrakti dodijeljeno 14 bodova.

Predstavnica Srbije je prema zvaničnim glasovima u polufinalu zauzela deveto mjesto kod žirija, drugo mjesto kod publike, dok je u ukupnom plasmanu bila na trećem mjestu, prenosi RTS.Izvor: RTS
Foto: Tanjug/AP