Moraćete da priznate da 'lažirate' fotke na Instragramu: Kazna će biti i zatvor?


30.03.2023 08:16


Influenserima bi uskoro moglo da bude zabranjeno da promovišu kozmetičke zahvate na društevenim mrežama, a Francuska je takođe i blizu odluke da se uvede obaveza da označavaju fotografije na kojima su korišćeni filteri.



Kako prenose strani mediiji, prema predlogu novog zakona, fotografije ili video snimci koji su promenjeni ili retuširani, moraju da budu označeni kao takvi, kao i da će "bilo kakva promocija kozmetičke hirurgije biti zabranjena". Takođe, zakon predviđa zabranu reklamiranja kriptovaluta i kockanja.

Francuska vlada pokušava da, kako se navodi, "limitiraju destruktivne psihološke efekte" koju ovakve promocije imaju na korisnicke društvenih mreža.


Prema prijedlogu koji je predstavio ministar finansija Bruno Le Mer, za kršenje uredbi predviđaju se kazna i do dve godine zatvora i 30.000 evra. Takođe, influenserima koji budu proglašeni krivima može da se zabrani da koriste društvene mreže i nastave karijere na tim platformama.

Rasprava o zakonu bi trebalo da počne danas, a Le Mer je rekao da će biti "nula tolerancije" prema onima koji ne poštuju pravila, piše B 92.



Izvor: B92/Buka
Foto: Pixabay/Ilustracija