Vlada prekida saradnju: Evo koliko su SAD pomogle Srpskoj


29.03.2023 12:15


U martu, kada je Vlada Republike Srpske objavila da prekida saradnju s ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, aktivnosti koje Ambasada SAD provodi u Srpskoj iznose oko jedanaest miliona dolara.Kako je za Radio Slobodna Evropa saopšteno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, od 1995. je ova zemlja u BiH uložila sredstva koja premašuju dvije milijarde dolara.

Procjenjuje se da je oko 638 miliona dolara, oko jedne trećine, uloženo u Republiku Srpsku.

Evo nekih od projekata u Srpskoj u kojima su pomogle SAD.Infrastruktura – 113 miliona dolaraZgrade Opštinskog i Okružnog suda u Banjaluci, sudovi u Doboju, Srebrenici, edukacija i tehnička podrška pravosudnim institucijama; Mostovi u Brodu, Dubici, Novom Gradu, Gradišci, Šamcu, Laktašima; Rekonstrukcija zgrade Muzičke škole u Istočnom Sarajevu, sportski tereni i igrališta u opštinama Bratunac, Lopare i Ugljevik; Ugradnja energetski efikasne javne rasvjete u Srebrenici; SAD su renovirale i nekoliko vrtića i dječijih igrališta u Banjaluci i opremile desetine STEM učionica u školama diljem Srpske.Javna upravaKreiranje kontaktnih centara lokalne vlasti; tehnička pomoć, obuka i bespovratna sredstva malim i srednjim preduzećima pružanje vanjskih usluga u IT sektoru, preradi drveta i metala, a turizmu Srpske SAD je pomogao i prilikom usvajanja Strategije razvoja turizma.


Privreda/finansijeSAD podržao 39 kompanija koje su otvorile više od 800 radnih mjesta; SAD programi garancije za kredite s nekoliko komercijalnih banaka; SAD podržao i Agenciju za bankarstvo Republike Srpske.


Energetski sektorSAD promoviše energetsku efikasnost i radi na poboljšanju energetske politike; razvijen digitalni registar obnovljivih izvora energije u Srpskoj.


Socijalni sektorSAD podržao otvaranje centara za najugroženije u Banjaluci, Foči i Trebinju. Nakon poplava 2014. godine, gotovo pet miliona dolara uloženo u izgradnju 75 kuća u Doboju, Šamcu, Bratuncu i Bijeljini; pomoć poljoprivrednicima da se oporave; bespovratna sredstva za pokretanje biznisa za marginalizovane žene iz 20 opština.Šta je prethodilo?Vlada Republike Srpske prekinula je saradnju sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH, što je saopšteno nakon sjednice Vlade tog entiteta 23. marta.

Naveli su kako su “bili prisiljeni” na takvu odluku, pravdajući je “miješanjem” tih ambasada u “unutrašnje stvari u BiH”.

Tada su dodali da su “uvjereni da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH.”

Dodik je inače od ranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba zbog djela korupcije i narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

Iz Ambasade SAD u BiH istakli su da taj put ne koristi stanovnicima Republike Srpske, za koje, navode, Dodik tvrdi da ih štiti.

Dodali su da imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama Republike Srpske, te da će nastaviti da pomažu građanima Srpske kao do sada, ali da neće pomoći režimu koji koristi “autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda”.

I iz ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa naveli su ranije kako je Dodikova izjava “zbunjujuća i ne doprinosi bilo čemu”.

– U potpunosti odbacujemo iznesene optužbe koje djeluju kao bizaran pokušaj odvraćanja pažnje sa stvarnih problema. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje prijatelj svih građana BiH i nastaviće raditi diljem zemlje za dobrobit svih – ističe se u odgovoru za RSE.


I iz EU su juče Dodika morali podsjetiti na ulaganjaPodsjetimo, Dodik je juče u Banjaluci prisustvovao uručenju ključeva za stanove izbjeglim i raseljenim osobama međutim, “zaboravio” je reći ko je finansirao taj projekt. Na to su ga podsjetili iz Evropske unije.

Riječ je, naime, o Regionalnom stambenom programu (RHP) u okviru kojeg se nastoji osigurati hiljadama raseljenih osoba da imaju mjesto koje mogu nazvati domom.

– Od 294 miliona evra dodijeljenih RHP, Evropska komisija je obezbijedila 81 odsto. Države članice EU i drugi međunarodni donatori su obezbijedili ostatak – naveli su iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Ujedno, u finansiranju projekta nalaze se i SAD, koje su uložile 24 miliona evra.Izvor: RSE
Foto: RSE